Viro/Yritykset

MMwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ohjelmistoyrittäjä Juha Ketola kuvaa Viron toimintaympäristöä ennustettavaksi ja palkitsevaksi Yleisradion haastattelussa.

Yritykselle Viro tarjoaa kilpailukykyisen ympäristön jossa sen yritysverotus on matalimpia EU:ssa ja viranomaisten suhtautuminen yritykseen ja sen edustajiin positiivista. Yrittäminen on Virossa suosittu ammatinharjoittamisen muoto eikä heihin kohdistu syrjintää tai halveksuntaa viranomaisten, median tai väestön osalta - sen sijaan yritykset ja yrittäjät nähdään työpaikkoja ja hyvinvointia tuottavana tekijänä koko maalle.

Suomalaiselle yrityksellä, yrittäjällä tai sijoittajalla on monia eri tapoja toimia Virossa ja niiden edut ja haitat kannattaa selvittää ennen tekemistä. Muuton hyödyllisyyteen vaikuttaa oleellisesti jääkö Viroon perustettavan yrityksen edunsaajat asumaan Suomeen, oleskelevatko he osan ajasta kummassakin maassa jolloin oleskelupäivät määräävät verotuksellisen asuinvaltion, vai muuttavatko he kokonaan yrityksen mukana ja jääkö heille muutosta huolimatta merkittäviä taloudellisia siteitä Suomeen. Selkeimmässä tapauksessa kaikki edunsaajat muuttavat eikä siteitä jää.

Maahan rekisteröidyn yhtiön toiminnan tulee myös tapahtua Virossa, sillä se lopulta määrää mikä maa toimintaa verottaa, ei postiosoite.

Yrityksen muutto ei ole varsinaisesti muutto vaan perustetaan uusi yritys Viroon ja aloitetaan toiminta uudessa yrityksessä. Henkilöiden työsuhteet voivat siirtyä yrityksestä toiseen irtisanomisen ja työsuhteen luomisen kautta, mutta vanhan yrityksen omistamien tuotantovälineiden ja immateriaalisten oikeuksien siirtoa ei voi tehdä vastikkeetta. Koneet, laitteet, toiminimet, liikemerkit, tekijänoikeudet, patentit, asiakkuudet jne ovat arvoja joiden siirto yhtiöstä toiseen ei voi tapahtua ilmaiseksi huolimatta, että yritysten omistaja voi olla sama taho. Omistajat omistavat yrityksen ja yritys omistaa tuotannontekijät.


Sisällysluettelo


Aloitus

Yrityksen perustaminen

Yrityksen perustamisen voi tehdä kahdella eri tavalla - joko perustamalla uusi firma tyhjästä suoraan kaupparekisteriin tai ostamalla valmiiksi perustettu ns valmisfirma jolla on rekisteritiedot sekä pankkitili jo olemassa ja muuttamalla sen nimi ja rekisteritiedot tarpeeseen sopivaksi. Ensimmäinen vaihtoehto on suositeltavampi.

Uuden perustamisen vaihtoehto ei ole välttämättä paljon suurempi työmäärältään. Viro on kuuluisa yrityksen perustamisen helppoudesta ja nopeudesta koska se tapahtuu täysin sähköisesti kaupparekisterissä. Uuden perustamisen etuja ovat:

 • rekisterihistoria on alusta asti toimintaansa aloittavan yrityksen omaa, perustamisnimestä ei jää mainintaa.
 • yhteystiedot ym syötetään heti lopullisiksi.
 • pankkitilit ovat halutussa pankissa.
 • vanhojen pankkitilien purkuun kulu aikaa.

Vuoden 2015 huhtikuun alusta Suomen kansalainen on voinut hankkia e-Estonia hankkeen virolaisen henkilökortin Viron suurlähetystöstä Helsingissä ja perustaa yrityksen sitä käyttäen Suomesta käsin Internetissä.


Valmiiksi perustettu yritys voi aloittaa toimintansa heti kun kaikki tarvittava on jo olemassa. Yritysten kaupat Virossa tapahtuvat notaarin varmistamana ja valmiin tyhjän yrityksen kaupassa voidaan kauppakirjaan haluttaessa lisätä maininta, että aiemmin perustetussa yrityksessä ei ole tehty yhtään juridista tapahtumaa (äritehingut) joka velvoittaisi yritystä mihinkään.

Viron yhtiölaki on muuttunut vuosien saatossa ja monella valmisyhtiöitä myyvällä konsulttiyhtiöllä on vanhan lain mukaisilla dokumenteilla tehtyjä yrityksiä joiden mm peruskirja (põhikiri) voi mennä kokonaan uusiksi jos asiakirja avataan pieniäkin muutoksia esim yrityksen nimen tai rekisteröintikaupungin vaihtamisen takia. Toisaalta kyseessä on yrityksen asiakirjat joiden tekeminen on asianajotoimistojen jokapäiväistä perustehtäviä.


Yrityksen nimen keksiminen on osoittautunut käytännössä olevan yksi hankalimmista vaiheista yritystoiminnan aloittamisessa, muuhun löytyy prosessit mutta hyvän idean keksimistä harvemmin voi nopeuttaa. Nimiä voi miettiä etukäteen jo ennen asian käytännön vaiheita. Eri vaihtoehtoja mielellään miettii useamman päivän, mieli usein muuttuu hyvin nukutun yön yli. Vaihtoehtoja tulee olla useampi siksi, että moni on jo varattu tai ristiriidassa olemassa olevien yritysten kanssa. Sitten kun se potentiaalinen työtarjous osuu kohdalle jonka voisi tehdä oman yrityksen nimissä, on jo kiire.

Yrityksen ostaminen

Pidempään toimineen yrityksen ostamiseen erikoistuneita välittäjiä:

Yritysmuodot

Virossa on seuraavat yhtiömuodot[1]

 • täisühing
 • usaldusühing
 • osaühing
 • aktsiaselts
 • tulundusühistu

Täisühing -

Usaldusühing

Osaühing/OÜ - Osakeyhtiö

Osakeyhtiöllä voi olla yksi tai useampi perustaja (asutaja)[2].

Perustaja voi olla fyysinen tai juridinen henkilö.

Aktsiaselts/AS -

Tulundusühistu -

Aiheesta lisää:

Verotus

Veroasiantuntija Janne Juusela Kauppalehdessä kertoo, että Viron veromalli on yrityksille ainutlaatuinen ja toteuttamiskelvoton muualla.

Yhteisövero eli yritysten tulovero on pyöreä 0 % joka tarkoittaa, että tuloksesta maksetaan veroa vasta osingonjaon yhteydessä 20 % (2015) tasaveron mukaisesti. Jos osinkoa ei jaeta, tulos jää kokonaan taseeseen. Viron verojärjestelmä on toistuvasti valittu OECD-maiden kilpailukykyisemmäksi[3].

Osinkotulot tytär- ja holdingyhtiön välillä ovat verotettavaa tuloa Suomesta poiketen.

Luontoiseduista maksetaan veroa niiden arvon perusteella, Suomesta poiketen veron maksaa yritys. Paikalliset kommentoivat tätä käytäntöä ihmetteleville suomalaisille - eihän se muuten mikään autoetu olisi.

Grekin ja Rauhansalon kirjoitus kumoaa väitteet Viron yritysverotuksen ja EU-oikeuden ristiriidoista 24.4.2015 Talouselämässä.

Siirryttäessä Suomesta tulee ottaa huomioon Suomen henkilöverotus ja merkittävät taloudelliset siteet.

Toimipaikka

On tärkeää ymmärtää ero henkilön ja yrityksen verotuksessa: Kummatkin ovat juridisia, verotettavia henkilöitä ja kummankin sijainti verotuksen kannalta on oleellista. Yrityksen katuosoite ei määrää verotusmaata vaan itse yritystoiminta ja henkilöstön oleskelu-/asuinmaa.

Jotta virolaisen yrityksen verotus tapahtuisi Virossa, yrityksen toiminnan tulee tapahtua Virossa - tarkoittaen, että sitä johdetaan verotusmaasta eikä toiminnasta ei muodostu kiinteää toimipaikkaa toiseen maahan kuten Suomeen. Kiinteä toimipaikka määritellään verosopimuksissa ja se on puhtaasti verotuksellinen käsite. Suomalaisen omistajan tai johtoon kuuluvan henkilön tapauksessa se tarkoittaa asumista Virossa. Esimerkiksi:

 • johdon henkilöstö
 • varasto
 • toimistotila
 • työntekijä

sijaitseminen/pysyvä oleskelu Suomessa altistaa yrityksen Suomen verotuksen alaiseksi. Käytännössä se tarkoittaa veroilmoituksia molempiin maihin, itse verojen maksujen jakautuminen riippuu yksityiskohdista. Kiinteä toimipaikka ei edellytä tietoisia perustamistoimia, vaan tietynlainen toiminta synnyttää sen automaattisesti riippumatta siitä, onko yritys sitä itse ilmoittanut vai ei.[4]

Virossa yrityksen rekisteriosoite ei voi olla postilokero, vaan sen tulee olla fyysinen katuosoite. Jos yrityksellä ei ole käytettävissä toimitilaa, konsultointi- ja kirjanpitopalveluita tarjoavat yritykset usein tarjoavat osoitteensa yrityksen käyttöön tarvittaessa.

Arvonlisäverovelvollisuus

Arvonlisäverovelvolliseksi (käibemaksukohustuslane) rekisteröityminen[5] voi tapahtua vapaaaehtoisesti tai vaadittuna. Arvonlisäverotuksen alaisen kalenterivuoden liikevaihdon ylittäessä 16 000 euroa, rekisteröiminen on pakollista. Anomus rekisteröimiseksi tulee esittää verottajalle rajan ylityksestä kolmen päivän sisällä. Jos arvonlisäveronalainen liikevaihtoa ei vielä ole tai sei ei ole ylittänyt mainittua rajaa, rekisteröintianomuksen voi silti tehdä vapaaehtoisesti.

Rekisteröinti-ilmoituksen verottajalle voi tehdä:

Vastaavasti, jos yrityksen tilikauden arvonlisäveronalainen liikevaihto ei ylitä edellä mainittua rajaa, se saatetaan poistaa automaattisesti arvonlisäverorekisteristä. Tämä voi muodostua ongelmaksi jos yhteisön liikevaihto koostuu enimmäkseen arvonlisäverottomasta myynnistä. Rekisteröinnin voi suorittaa uudestaan, mutta poistaminen tapahtuu jatkossa siitä huolimatta jos rajaa ei ylitetä.

ALV laskutus EU:n alueella

Tavaroiden kaupassa laskutetaan ilman arvonlisäveroa jos ollaan varmoja, että:

 • myynti tapahtuu kahden yhteisön (l. yrityksen) välillä.
 • molemmat osapuolet ovat arvonlisäverovelvollisia kotipaikassaan.
 • kaupan kohteena olevat tuotteet siirtyvät jäsenvaltiosta toiseen.

Maastaviennistä voidaan varmistua esimerkiksi toimittamalla tavara postitse tai rahtina kuriirilla. Myyvän tahon tulee varmistua ehtojen täyttymisestä. Luovuttamalla tavarat paikallisesti varmistamatta niiden maastaviennistä myyjä ottaa vastuulleen veroriskin. Laskusta tulisi selvitä myyjän ja ostajan täydet osoitteet myös maiden osalta.

ALV-verolaki:


Palveluiden kaupassa kahden yhteisön välillä jäsenvaltiosta toiseen laskutetaan ilman arvonlisäveroa jos:

 • molemmat osapuolet ovat kotipaikassaan rekisteröity arvonlisäverovelvollisiksi.
 • kaupan kohde ei sisälly EU-komission MOSS-määrittelemän listaan MOSS-palvelut.
 • jos palvelun kohde on kiinteistö tai majoitus, sen vero määräytyy sijantimaan ALV:n mukaan

ALV-verolaki:


Ylläolevisssa on poikkeuksia tuoteryhmittäin ja niiden käytännöistä tulisi varmistua ennen kaupankäyntiä. Euroopan yhteisön säädökset muuttuvat vuonna 2015 arvonlisäverojen laskutuksen osalta.

MOSS poikkeus:

 • jos ostaja ei ole kotipaikassaan arvonlisäverovelvollinen
 • palvelut ovat MOSS-poikkeuksen listaamia poikkeamia
 • myyjällä on mahdollisuus valita: rekisteröityä joko myynti- tai ostomaan verottajan MOSS-rekisteriin MOSS-poikkeuksen perusteella
 • MOSS-palveluiden tapauksessa laskutetaan kohdemaan ALV.
 • jos rekisterimaa on myyjän, sen verottaja tilittää myynnin ALV-kertymän ostajamaan verottajalle

MOSS-poikkeuksen mukaan kertynyt ALV näkyy EMTA:n sivuilla MSID-tunnuksella ja se maksetaan eri viitenumerolla jonka saa puhelinpalvelusta. Sitä ei voi maksaa normaalilla EMTA:n verkkopankki-linkkauksella koska se käyttää normaalin ALV:n viitenumeroa, tästä johtuen EMTA:n sivulla ei ole edes nappia MOSS/MSID-ALV:n maksamiseen.

EU-markkinoiden sisäisessä kaupankäynnissä tulee täyttää VD-raporttia (VD-aruanne):

 • Viron myyjätahon arvonlisäverojen kertymä raportoidaan normaalissa KMD (Käibemaksudeklaratsioon) ja VD-raportissa (VD-aruanne)
 • raportointi koskee vain EU-sisämarkkinoiden sisällä tapahtunutta kauppaa
 • raportointi tehdään sekä tavaran, että palvelun kaupankäynnin tapauksessa
 • jos ei ole myyntiä, nollaraporttia ei jätetä, pelkkä KMD
 • VD-raportti annetaan joka kuukausi KMD lisäksi

Verottajan VD- ja VDP lomakkeet:

ALV rekisteritunnus

Virossa yritysten arvonlisäverovelvollisten rekisterin (Käibemaksukohuslaste register, monikossa) numero (numbri) eli ALV-rekisteritunnus/numero - on eri kuin yritysrekisterin tunnus. KMKR-tunnuksen saa selville verottajan kyselysivulta:

vastauksena annetaan seuraavat kentät:

 • järjestysnumero (Jrk)
 • henkilötunnus/rekisteritunnus (Isikukood/reg.kood)
 • Nimi
 • velvollisuuden alkamispäivä (Kohustuse alguskuupäev)
 • velvollisuuden loppumispäivä (Kohustuse lõppkuupäev)
 • rekisteröintipäivä (Registreerimise otsuse kuupäev)
 • arvonlisäverovelvollisen rekisteritunnus (Käibemaksukohustuslasena registreerimise number)

ALV-tunnuksen tarkistus EU:n järjestelmästä (VIES)

EU-maiden välisessä kaupassa voi tulla tarve tarkastaa kumppanin ALV-velvollisuus yrityksen rekisteröintimaassa. Tarkistuksen voi tehdä EU-komission verkkopalvelussa:


Neuvontapalvelu

Verottajalla ulkomaalaisten asioissa osaa auttaa Liia Rannala (suora numero +3726761196, liia.rannala@emta.ee), suomen kielen taidot riittävät verotukseen liittyviin asioihin ja hän tuntee myös Suomen verolainsäädäntöä.

Asiointi

Verottajalle (emta.ee) kirjaudutaan kotisivun oikeasta ylänurkasta e-maksuamet linkistä.
Valitaan sisäänkirjautumistapa.

Yritykset yleensä jättävät kirjanpidon kirjanpitäjän tehtäväksi joka myös normaalisti hoitaa kuukausi-ilmoitukset verottajalle. Tästä huolimatta yrityksen johdon tulee ymmärtää kokonaisuus ja valvoa kirjanpitäjän toimintaa.


Sähköiseen asiointiin pääsee kotisivun oikeasta ylänurkasta e-maksuamet/e-toll linkistä (kuva ohessa). Henkilökorttia käytettäessä valitaan ID-KAART ikoni.

Sisäänkirjautumisen yhteydessä käyttäjältä kysytään selaimeen liitettyä henkilökorttia, sen PIN-koodia ja roolia minne kirjaudutaan. Yrityksen edustaja kirjautuu e-maksuametisse. Seuraava kysymys Valitakaa, kenenä haluatte kirjautua (Vali, kellena soovid siseneda), valitaan yritys (Ärikliendina). Valinnasta tulee myös valita haluttu yritys jos niitä on useampi kuin yksi. Valitaan sisään (Sisene).

Sisäänkirjautumisen jälkeen yrityksen edustaja voi vaihtaa roolia lennosta yrityksestä toiseen sivun yläreunan edustettava (Esindatav) valinnalla.

Verkkopalvelun tärkeimmät toiminnot:

 • arvonlisäveroilmoitus (käibedeklaratsioon, käibemaksudeklaratsioon - KMD)
 • tulo- ja sosiaaliturvamaksun ilmoitus - TSD (Tulu- ja sotsiaalmaksu deklaratsioon)
 • vaatimukset (nõuded / kohustused)
  • verotilin maksujen viitenumero (viitenumber)
  • verotilin saldo (ettemaksukonto saldo)
  • verovelka (maksuvõlg)
  • verovelan korko (arvestuslik intress)
  • verkkopankin maksaminen (alusta maksmist)
 • yhteystietojen muuttaminen

Arvonlisävero- (KMD, käibemaksudeklaratsioon) ja tulo- ja sosiaaliturvamaksu (TSD, tulu- ja sotsiaalmaksu deklaratsioon) -ilmoitukset tehdään kuukauksittain. KMD-ilmoituksen määräpäivä on joka kuun 20. päivä ja TSD-ilmoituksen 10. päivä. Verojen maksu on helpointa hoitaa verkkopalvelun kautta josta maksu linkittyy valittuun paikalliseen pankkiin jossa esitäytetty maksulomake hyväksytään. Istunto palaa maksun jälkeen verottajan sivuille.

Auto

Vuoden 2018 alusta tuli voimaan uusi autoverolainsäädäntö jossa yrityksen omistaman auton käyttö jaetaan kahteen vaihtoehtoon:

 • kokonaan yrityskäyttöön
 • käyttöön jossa osa ajoista voi olla yksityiskäyttöä

Yksityiskäytön mahdollistava vaihtoehto perustuu auton tehoon (kilowatteihin) ja auton ikään jossa rajana on viiden vuoden valmistusvuodesta laskien. Näistä lasketaan alennus (erisoodustus) eli lisää veroa ja ne jakautuvat:

 • alennus (erisoodustus)
 • sosiaalivero (sotsiaalmaks)
 • tulovero (tulumaks)

Esimerkkinä voimakas, 235kW kaupunkimaasturi joka on alle viis vuotta vanha:

 • alennus: 460,60€
 • sosiaalivero: 190€
 • tulovero: 115,15€

YHTEENSÄ: 305,15€ / kk

Eri teho- ja ikävaihtoehtoja voi kokeilla genius.ee - autoverolaskurilla

Yleinen suhtautuminen verouudistukseen on vahvasti negatiivinen ja nähtäväksi jää miten valitulla linjalla pärjää tulevissa vaaleissa.

Tapausanalyysit

"Koin Suomen ahdistavana kaikkine sääntöineen", sanoo monessa maassa työskennellyt Antti Jokinen. Suomessa pitäisi olla alkoholivastaava, määritellä alkoholialue, nimetä vuoropäällikkö, tuplapaukkuja ei saa juoda, hän luettelee Hesarissa.

Analyysiä eri vaihtoehdoista joissa kaikissa suomalainen taho perustaa yrityksen Viroon.

Yritys, toiminta ja asuminen Virossa, ei siteitä Suomeen

Yritys ja toiminta Virossa, asuminen Virossa, ei merkittäviä taloudellisia siteitä Suomeen. Yrityksen edunsaajat ja perhe (huollettavat) muuttavat Viroon. Verotettavaa omaisuutta kuten asuntoja, maata tai metsää ei jää Suomeen. Yksinkertaisin ja suositeltavin vaihtoehto.

 • Yritys
  • Toiminta Virossa.
  • Yhteisöverotus ja ilmoitukset Viroon.
 • Henkilöt
  • Muuttoilmoitus Suomessa, asuinpaikan rekisteröinti Viroon.
  • Koko perhe muuttaa Viroon
  • Oleskelupäivät Suomessa rajoitettu 6 pv/kk, 183 pv/vuodessa.
  • Saa ajaa ulkomailla rekisteröityä, autoverovapaata ajoneuvoa Suomessa.
  • Henkilöverojen maksu Viroon heti.
  • Veroilmoitukset ainoastaan Viroon (rajoitettu verovelvollisuus, RVV) automaattisesti 3 vuoden päästä.
  • Sosiaaliturva Virossa kaikilla.
  • Saa omistaa loma-asunnon Suomessa, RVV säilyy.

Yritys, toiminta ja asuminen Virossa, siteet Suomeen

Yritys ja toiminta Virossa, asuminen Virossa, merkittävät taloudelliset siteet Suomeen. Yrityksen edunsaajat muuttavat viroon, puoliso ja huollettavat jäävät Suomeen jotka muodostavat pysyvät siteet.

 • Yritys
  • Toiminta Virossa.
  • Yhteisöverotus ja ilmoitukset Viroon.
 • Henkilöt
  • Muuttoilmoitus Suomessa, asuinpaikan rekisteröinti Viroon.
  • Puoliso ja huollettavat Suomessa.
  • Oleskelupäivät Suomessa rajoitettu 6 pv/kk, 183 pv/vuodessa.
  • Saa ajaa ulkomailla rekisteröityä, autoverovapaata ajoneuvoa Suomessa, puoliso ei ilman muuttajaa.
  • Henkilöverojen maksu Viroon heti muuttajan osalta.
  • Veroilmoitukset Viroon ja Suomeen, rajoitettua verovelvollisuutta ei tule.
  • Sosiaaliturva muuttajalla Virossa, puolisolla ja huollettavalla Suomessa.


Yritys Virossa, asuminen ja toiminta Suomessa

 • Yritys
  • Yritys toimii Suomessa ja Suomen verottajalle muodostuu siihen verotusoikeus huolimatta rekisterimaasta.
  • Virossa toimimiseen verrattuna menetetään jakamattomien tulojen verovapaus.
  • Veroilmoitukset molempiin maihin.
 • Henkilöt
  • Verovelvollisia Suomessa.

Yritys Virossa, asuminen ja toimintaa molemmissa maissa

 • Yritys
 • Henkilöt

Aiheesta muualla:


Yritys Virossa, toiminta globaalia, asuminen Suomessa

 • Yritys
 • Henkilöt


Yritys ja asuminen Virossa, toiminta globaalia

 • Yritys
 • Henkilöt

Yritys sijoitustoimintaa varten Virossa, asuminen ja palkkatyö Suomessa

 • Yritys
 • Henkilöt

Notaarit

Kaikki omistajien väliset yrityksillä tehdyt kaupat ja yritysten ostamat kiinteistöt tehdään notaarien vahvistamana.

Kaupparekisteri

Viron kaupparekisteri (äriregistri) toimii täysin sähköisesti. Asiointi vaatii sähköistä henkilökorttia ja ulkomaalaisten suuren määrän takia palvelusssa on tuettu Suomen henkilötunnisteet muiden lomassa.

Rekisterin B-osa

Joka yrityksellä on ns B- osa rekisterikortista josta löytyy seuraavat perustiedot:

 • yritystunnus
 • nimi, sijainti, toimiala
 • pääoma
 • rekisterimuutokset
 • johdon henkilötiedot
 • juridinen tilanne

B-osan tiedot ovat julkisia ja ne ovat saatavilla kaupparekisterin web-sivuilta maksutta. B-osan rekisteriseloste tulee tuntea koska sitä vaaditaan useissa yrityksen perustamiseen liittyvissä tapahtumissa.


Tilinpäätös

Tilinpäätöksen (aastaaruanne) tulee jättää kuuden kuukauden päästä tilikauden loppumisesta. Sen voi syöttää järjestelmään millä tahansa web-selaimella, mutta sen digitaalinen allekirjoittaminen vaatii IE selaimen (Internet Explorer), tämä johtuu palvelusta, ei selaimista jotka käyttävät yleistä allekirjoitusmenetelmää.


Toimialakoodit

NACE on kansainvälinen rekisteri toimialoista, josta Viron talouden toimialaluokitus (Eesti Majanduse Tegevusalade Klassifikaator, EMTAK) sisältää toisinaan tarvittavat koodit:

Patenttirekisteri

Patenttirekisteri (patendiamet) on oikeusministeriön alainen virasto joka myöntää tavaramerkkejä, keksintöjen patentteja sekä mallisuojia.

Viron myöntämät tavaramerkit, mallisuojat ja patentit pätevät vain Virossa, Euroopan unionin vastaavat kattavat kaikki jäsenvaltiot.

Tavaramerkin käyttö Virosta käsin ei saa olla konfliktissa Suomessa rekisteröidyn tavaramerkin kanssa, Suomen KKO:n (Korkein oikeus) ennakkotapauksen perusteella Suomessa rekisteröityä tavaramerkkiä ei saa käyttää Suomessa eikä Virossa suomenkielisillä verkkosivuilla[6].

Toimitilat

Yritysten toimitiloihin erikoistuneita kiinteistövälittäjiä:

Toimistohotelleja:


Muuta aiheesta:

 • Viro/Kiinteistöt sivulla on tietoa tonttien hankinnasta, aiheeseen liittyvistä rekistereistä ja lainsäädännöstä.

Työvoima

Työpaikkailmoituksia voi listata Viro#Työ sivuilla työnantajan roolissa.

Viro on palkkajoustavuuden kärjessä. Kyselyn kysymyksenasettelu: How are wages generally set in your country? 1 = by a centralized bargainingprocess; 7 = up to each individual company (2010–11 weightedaverage).
Esimerkki: palkkalaskelma 1000 euron bruttotuloilla.

Palkan sivukulujen osalta kulut Virossa ovat piirun verran korkeammat kuin Suomessa. Nyrkkisääntönä voidaan pitää ? x palkka. Tätä kompensoi matalampi verotus joka tekee toiminnasta silti kustannustehokkaampaa verrattuna Suomeen.

Laskelmissa tulee ottaa huomioon:

Työntekijän palkka ja verot:

 • bruttopalkka (brutopalk)
 • verovapaa minimi (tulumaksuvaba miinium)
 • (töötaja töötuskindlustusmakse)
 • (tööandja töötuskindlustusmakse)
 • (kogumispension)
 • tulovero (tulumaks)
 • käteen jäävä netto-osuus (netosumma kätte)

Vuonna 2018 verovapaa minimi on 500€ ja sen voi huomioida jokaisen palkasta jos vuoden buttopalkka ei ylitä 14 400 euroa.


Työnantajan kulut ja verot:

Kulujen jakaantuminen:

 • kokonaiskulut työnantajalle (kogukul töönaadjale)
 • työntekijän netto-ansiot (töötajale netosumma kätte)
 • verottajalle, kaikki (maksuametille kõik maksud)


Työkaluja:

Kirjanpito

Virossa toimii kirjanpitäjien liitto, mutta sen jäsenlista ei ole julkinen eikä sitä ole listattu heidän webissään, sieltä löytyy vain perustajajäsenien lista. Liiton toimistosta ei normaalisti vastaa liiton edustaja vaan joku vahtimestari tai siivooja tms joka ei tiedä liiton asioista mitään.

Kirjanpitopalveluita:

Muuta aiheesta:

pääsivu aiheesta

Pankit

Yrityksille Nordea pankilla on tarjolla ns corporation netbank[7] palvelu joka mahdollistaa Tanskan, Ruotsin, Suomen ja Viron toimivien yritysten toimintojen käsittelyn saman web-käyttöliittymän ja sisäänkirjautumisen kautta. Palvelu tarjotaan Suomesta käsin, Viron Nordealla sitä ei ole palveluissaan.

Posti

Virossa toimii normaali postilaitos (Omniva) jonka toiminta on postimaisen vanhanaikaista, mutta sen kanssa tulee toimeen. Vuoden 2018 aikana sen toiminnassa on esiintynyt paljon häiriöitä ja ne tuntuvat yhä jatkuvan (2019).

Suomesta muuttavan yrityksen kanattaa harkita tarkkaan Suomen postin palveluiden jatkamista. Suomen postin työntekijöiden on havaittu suhtautuvan negatiivisesti Viroon siirtyviin yrityksiin ja kiusanteko on täysin avointa, siihen kuuluu mm postin panttaamista, kadottamista jne ja palvelutiskillä annetaan selityksenä kun se teidän firma on siellä Virossa. Postilla on myös omat ongelmansa alueellistamisten kanssa joiden tuloksena paikalliset toimipisteet ja siitä hyötyvä henkilöstö tappelevat keskenänsä muodostaen sotkuja joiden kärsijäksi joutuu asiakas. Selkeämpää on siirtää koko postipalvelu Viroon heti alusta asti ja tehdä asiaankuuluvat osoitemuutokset yhteistyökumppaneille.

Tallinnassa, Sikupillin kauppakeskuksen itäpuolella Pallasti tänav 28 osoitteessa olevassa pääpostitalossa on postilokeroita (nimekast) tarjolla (ne ovat vuosien saatossa muutelleet rakennuksesta toiseen ympäri kaupunkia). Postit voi edelleenlähetyksellä (ümbersaatmine) kulloiseenkin katuosoitteeseen.

Yrityksen tietojen ja palveluiden hallinnan voi sitoa henkilöön Omnivan verkkopalvelussa. Sidoksen voi tehdä kirjautumalla verkkosivuilla ja tekemällä sidokset yrityksen rekisterinumerolla. Jostain selittämättömästä syystä, postin kaikkia omia, pelkästään postista saatavia palveluita siellä ei voi hallita (2019-01) - kuten edellä mainittua postilokeroa. Kaikkea muuta turhaa siellä kyllä on tarjolla.

Tietoliikenne

Verkkotunnuksen (domeeni) rekisteröinnin voi tehdä monella toimijalla, juuridomainia .ee hallinnoi Eesti Itnernet Sihtasutus (EIS, Estonian Internet Foundation SA, internet.ee). Yleinen tapa on kerätä kaikki vastaavat palvelut saman toimijan kuten Telian tai Elisan alle, pelkän domainin voi myös rekisteröidä siihen erikoistuneessa zone.ee tai vastaavassa palvelussa joiden lista löytyy EIS:n sivulta.

Henkilökortilla tapahtuva tunnistaminen maksaa verkkopalvelun toteuttajalle OCSP-palvelun käytön osalta erikseen jota tarvitaan jos palvelu tarjoaa allekirjoituksen tekemistä verkossa. Palvelun kehittäjälle löytyy aihesivut http://id.ee/?id=10584

Sähköisten tunnisteiden (henkkarit, mobiili-id, jne) teknisen toteutuksen nykyään tarjoaa AS Sertifitseerimiskeskus (SK, sk.ee) joka on pankkien ja teleyhtiöden perustama ja omistama. Yritys toimii Baltiassa ja Tanskassa.

X-Road (x-tee) infrastruktuuria hallinnoi RIA (Riigi Infosüsteemi Amet, valtion tietojärjestelmävirasto). Yksityissektorin yhteisöt voivat liittyä järjestelmään ja tarjota palveluitaan sen kautta ja tehdä kyselyitä muihin - julkisiin ja yksityisiin tietolähteisiin. Järjestelmästä löytyy lisää tietoa viraston aihesivulta: http://www.ria.ee/x-tee

Internet-yhteydet

Kaupallisten Internet-yhteyksien kotimaan liikennesolmu sijaitsee Pohjois-Tallinnassa, Sõle kadun sivukadulla Ädala kadulla. Alemman tierin verkko-operaattorit voivat liittyä solmuun täytettyään sen vaatimukset (asiakastyyppi, Giga-Eth, BGP4).

Tietotekniikka

Toiminnanohjausjärjestelmät

Verkkomaksaminen ja maksuterminaalit

Kirjanpito-ohjelmat

Lista ohjelmista löytyy kirjanpitosivulta:

Palvelintila

Palvelintilan (hosting services, serverimajutus) vuokraajia aakkosjärjestyksessä:

Kotisivut ja sivuston ylläpito

Kotisivujen tekijöitä ja niiden palvelintilan (fyysisten ja virtuaalisten) tarjoajia on paljon ja markkinan eläessä kannattaa itse tutustua kulloinseenkin tilanteeseen:

Pankkiyhteydet

Pankkiliiton (Pangaliit pangaliit.ee) sivuilta löytyy tietoa maksuliikenteestä.


Verkkolaskut

Verkkolaskuoperaattori pitää hyväksyä ettevõtjaportaal.rik.ee (kaupparekisteri) palvelussa erikseen kunnes laskujen välitys alkaa.

Alihankkijat

Eri alojen liittoja aakkosjärjestyksessä. Liittojen sivuilta löytyvät toimialan jäsenyritysten yhteystiedot.

Elektroniikka

Turvallisuus

Maassa oli -90 luvulla yhteiskunnnan uudelleenrakentamisen alkuvuosina järjestäytynyttä rikollisuutta joka mm keräsi "suojelurahaa" yrityksiltä ja lisäsi epävarmuutta toimintaympäristöön. Vuosien myötä eri turvallisuusviranomaiset ovat vahvistuneet ja ns "mafiat" on siivottu pois eikä niistä yritysten tarvitse olla huolissaan.

Ainoa huomioitava ja kasvava ilmiö on moottoripyöräjengit jotka työllistävät poliisia myös muualla Skandinaviassa ja Euroopassa, riski niistä ei poikkea Virossa normaalista. Konservatiivisemman ilmapiirin ja -politiikan ansiosta viranomaisilla on paremmat mahdollisuudet puuttua järjestäytyneeseen rikollisuuteen voimakkaammin kuin muualla läntisessä Euroopassa.[8]

Verkostoituminen

Suomalaisten yrittäjien klubi (SEKE, seke.ee) kotipaikka on Tallinnassa. Liittymällä jäseneksi yritystoimintaa suunnitteleva ja aloittava toimija saa paikalliset suomalaiset kontaktit yhdistyksen jäsenetuna. Yhdistys järjestää seminaareja ja tapaamisia.

Estonian startup leaders club (Eesti startupi juhtide klubi startupleadersclub.com)

Yrityskonsultointi

Konsultointipalveluita aakkosjärjestyksessä:

Avainsanastoa

 • aastaaruanne - tilinpäätös
 • EMK (ettemaksukonto) - ennakkoverotili
 • käibemaks - arvonlisävero (ALV)
 • käibemaksukohuslane - arvonlisäverovelvollinen
 • käibemaksukohustlaste register (KMKR) - arvonlisäverovelvollisten rekisteri
 • KMKR (käibemaksukohustlase register) number - arvolisäverovelvolliseten rekisteri/ALV numero/tunnus
 • riigilõiv - leimavero joka usein peritään perustamisen, valituksen tai hakemuksen yhteydessä[9]

Sekalaista

Tomistotarvikkeita myy byroomaailm.ee joka on suuri alan toimija suurimpien kaupunkien myymälöillään.


Media ja keskustelu

Artikkeleita:

Katso myös

Lähteet

 1. riigiteataja.ee - Äriseadustik / RT I 1995, 26, 355: Viitattu: 2016-05-17.
 2. riigiteataja.ee § 137. Asutaja § 137. Asutaja (1) Osaühingu võib asutada üks või mitu isikut. (2) Asutajaks võib olla füüsiline isik või juriidiline isik. Viitattu: 2016-05-17
 3. estonianworld.com 2016-10-11: Estonia has the most competitive tax system in the OECD Washington, DC-based think tank, Tax Foundation: According to the International Tax Competitiveness Index, Estonia’s top score is driven by four positive features of the country’s tax code. “First, it has a 20 per cent tax rate on corporate income that is only applied to distributed profits. Second, it has a flat 20 per cent tax on individual income that does not apply to personal dividend income. Third, its property tax applies only to the value of land rather than taxing the value of real property or capital. Finally, it has a territorial tax system that exempts 100 per cent of the foreign profits earned by domestic corporations from domestic taxation, with few restrictions,” the Tax Foundation says in its 2016 report. In addition, the report calls Estonia’s tax system “unique in the OECD”. Viitattu: 2016-10-11
 4. y-lehti.fi - Viroon veroja pakoon – totta vai tarua? Kirsi Adamsson Veroasiantuntija, KPMG Oy Ab Selvityksessä todettiin myös, että vastuuhenkilöiden asuminen Suomessa on verotuksellisesti merkittävää, sillä yrityksen toiminnan johtopaikka luo kiinteän toimipaikan Suomeen. Verohallinto arvioi selvityksen perusteella, että suomalaisten yritysten ja henkilöiden vastuusuhteet Viroon ja niiden lisääntyminen näyttävät muodostavan merkityksellisen riskin harmaan talouden torjunnassa. Suomalaistaustaisille yrityksille onkin usein katsottu muodostuvan kiinteä toimipaikka Suomeen. Kiinteä toimipaikka määritellään verosopimuksissa, ja se on puhtaasti verotuksellinen käsite. Sillä tarkoitetaan siis kiinteää liikepaikkaa, josta käsin yrityksen toimintaa kokonaan tai osaksi harjoitetaan. Se tarkoittaa paitsi veronmaksuvelvollisuutta kohdemaassa, myös erilaisia rekisteröinti- ja raportointivelvollisuuksia ja mahdollisesti myös työnantajavelvollisuuksia. Kiinteä toimipaikka ei edellytä tietoisia perustamistoimia, vaan tietynlainen toiminta synnyttää sen automaattisesti riippumatta siitä, onko yritys sitä itse ilmoittanut vai ei. Varsinkin, jos virolaisen yhtiön omistaa suomalaisia ja pysyvästi Suomessa asuvia yksityishenkilöitä, kiinteä toimipaikka muodostuu tänne usein liikkeen johtopaikan perusteella. Veroviranomaiset ovat lähteneet näissä tapauksissa siitä, että virolaisyhtiöitä on tosiasiassa johdettu Suomesta käsin, ja näin virolaisten yhtiöiden tulos on kokonaan tai osittain pyritty verottamaan Suomessa. Näissä tilanteissa etu Viron alhaisemmasta verotuksen tasosta jää kokonaan saamatta, kun tulot verotetaan Suomen yhteisöverokannalla riippumatta siitä, jaettiinko voittoa vai ei. Pahimmillaan Suomeen ilmoittamatta jäänyt kiinteä toimipaikka on johtanut jälkiverotuksen lisäksi veropetostuomioihin. Viitattu: 2014-04-07
 5. emta.ee -Millal registreerida käibemaksukohustuslasena Käibemaksukohustuslasena registreerimine toimub kas kohustuslikult või vabatahtlikult. Kohustus end käibemaksukohustuslasena registreerida tekib isikul alates päevast, mil tema tehingute maksustatav käive ületab 16 000 eurot kalendriaasta algusest arvates. Avaldus käibemaksukohustuslasena registreerimiseks tuleb esitada Maksu- ja Tollimetile registreerimiskohustuse tekkimise päevast alates kolme tööpäeva jooksul. Kui isikul ei ole maksustatavat käivet veel tekkinud või tema maksustatav käive ei ületa 16 000 eurost piirmäära, saab käibemaksukohustuslasena registreerida vabatahtlikult. Viitattu: 2013-07-09
 6. 20170612 yle.fi: KKO ei antanut Super Alkolle valituslupaa – Super Alko -nimeä ei saa käyttää Suomessa Korkein oikeus (KKO) hylkäsi virolaisen Osaühing Aldar Eesti -yhtiön valituslupahakemuksen Super Alko -nimen käyttämistä koskevassa tavaramerkkikiistassa. Näin ollen hovioikeuden tuomio, jossa kielletään Super Alko -nimen käyttäminen Suomessa, jää voimaan. Perusteena oli, että Super Alko -tunnuksen käyttäminen loukkasi Alkon tavaramerkkejä ja tunnusta. Aldar Eesti -yhtiö ei saa käyttää Super Alko -tunnusta suomenkielisillä verkkosivuillaan tai markkinointiaineistossa Suomessa. Viitattu: 2016-06-12
 7. nordea.com - Corporate Netbank/Yrityksen verkkopankki
 8. Lähteenä käytetty paikallisen turvallisuusviranomaisen lausuntoa joka on annettu epävirallisessa yhteydessä, eikä lähdettä siten mainita julkisesti.
 9. - riigiteataja.ee - Riigilõivuseadus Riigilõiv kehtestatakse avalduse, kaebuse või taotluse läbivaatamise, haldusakti andmise, dokumendi väljastamise või muu toimingu eest, mille riigilõivu võtja teeb riigilõivu tasuja taotlusel seaduses sätestatud tingimustel ja korras ning millega riigilõivu tasuja saab teatava õiguse, asja või muu hüve ning mille eest tuleb tasuda riigilõivu seaduses ette nähtud juhul ning käesolevas seaduses sätestatud määras. Viitattu: 2012-11-06

Aiheesta muualla

Henkilökohtaiset työkalut