Viro/Tietoliikenne

MMwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tietoliikenne ja sen palvelut ovat Virossa pitkälle kehittyneitä, kiitos pienen väestön joka omaksuu ja käyttää niitä ennakkoluulottomasti. Uudet ja vanhat palvelut yhdistettynä uuteen teknologiaan - kuten puhelut, televisio ja VOD (video on demand) netin yli käytettynä ovat olleet osa arkea jo vuosia.

Suomalaiselle muuttajalle näiden uusien asioiden virittely saattaa aiheuttaa päänvaivaa ja ajankulua monine teknisine yksityiskohtineen, alta löytyy oleellisia asetuksia ja vinkkejä jotka saattavat osoittautua hyödyllisiksi.

Sisällysluettelo

Telia (Elion)

Telia on maan isoin Internet-yhteydentarjoja (ISP, Internet Support Provider) joka osti aikanaan Elion Internet-operaattorin ja EMT matkapuhelinoperaattorin. Yritys tarjoaa verkkoyhteyksiä koko maassa.

Keskustelufoorumilla on hyödyllisiä aiheita joista usein löytyy apua vaivoihin:

Internet

Yleisin yhteystapa on ADSL+ joka päätetään asiakkaan tilassa ADSL-reitittimellä. Vähemmän tunnettu vaihtoehto on siltaava DSL-purkki (esim Zyxel). Ratkaisua ei tarjota eikä tueta, mutta sen saa toimimaan. Sillattessa myös eri netin ja telkkarin PVC:t on mahdollista erottaa omiin portteihinsa jos laite tukee sitä.

Puhelin

Käytetty puhelintekniikka on SIP (Session Initation Protocol). Jos asukkaalla on nettiliittymä ja siihen liitetty TV-paketti olemassa, sen mukana tulee automaattisesti puhelinliittymä numeroineen. Puhelinnumeron, käyttäjätunnuksen ja salasanan löytää Digi-TV:n valikoista.

  • VoIP sivulta löytyy maasta riippumattomia ohjeita puhelimen käyttöönottoon.

IPTV

IPTV koostuu yleensä nettiyhteydestä ja ns STB-laitteesta (Set Top Box) jossa on verkko- ja näyttöliitynnät kuten HDMI, SCART, PAL jne. Uudempi vaihtoehto on asentaa sama TV-toiminnallisuus älytelevisioon sovelluksena (app, application - viron kielessä äpp). Netin yli siirrettynä telkkaria on mahdollista katsella kahdesta eri laitteesta. Yhdessä taloudessa voi olla yksi, kaksi tai useampia telkkuja auki samaan aikaan riippuen yhteystekniikasta. xDSL tekniikat mahdollistavat maksimissaan kaksi katselupistettä.

TV-tekniikasta on kaksi eri sukupolvea jotka on toteutettu hieman eri tavalla asiakaspäässä. Muutoksen aiheutti älytelevisiot joiden lisääntyneet ohjelmistot tarvitsevat yhteydet myös Internetiin.

Vanhassa sukupolvessa muu Internet-liikenne ja television sisältövirta liikkuvat omissa yhteyksissään. Jos etäyhteystekniikka on ADSL, kuparilla Internet liikkuu ATM PVC VCI linkillä 100 ja TV linkillä 101. Asiakkaan lähiverkkoon liikenne puretaan DSL-purkin omista porteistaan omiksi lähiverkoikseen. Kummassakin käytetään IP-protokollaa, TV:n verkossa on privaatti osoiteavaruus (10.x.y.z) ja liikenne multicast-tekniikalla jaeltua eikä verkosta tehdä reititystä julkiseen verkkoon. Etäyhteyden ollessa valokuitu (myös kerrostaloissa, ns majalahendus), erottelu tehdään Ethernetin 802.1Q VLAN tageilla joissa muu Internet-liikenne on taggaamatonta ja TV-liikenne VLAN-ID numerolla 4.

Uusi huolitellun oloinen S-sarjan kaukosäädin jonka voi ostaa erikseen.

Uudessa sukupolvessa TV:n sisältövirta reititetään multicastina asiakaspäässä Internet-lähiverkon päällä, joskin se tarvitsee reitittävältä laitteelta normaalista poikkeavia ominaisuuksia multicastin takia. Elionin on listannut myymänsä DSL-reitittimet joissa tämä tuki on olemassa ja jos laite on tuettu ja heillä on pääsy laitteeseen, asetuksista eikä ohjelmistopäivityksistä tarvitse itse huolehtia. Omalla tietokonepohjaisella palomuurilla UDP-multicast paketit tulee releoida HTTP:n päälle esim udpxy:llä.

Telian boxista on olemassa kaksi softasukupolvea, "uusi" ja "vanha". Uuden softan saa myös ladattua älytelvision sovelluksena ja se asentuu ainakin Samsungin telkkariin. Applikaatio-telkkua voi käyttää Elionin uudella S-sarjan kaukosäätimellä, mutta näkyy tuo telkun omakin toimivan sillä. Kaukosäätimistä on useita eri versiota eri yhdistelmiin. Telkussa pyörivä softa-applikaatio näyttäisi toimivan nykyään myös vanhassa IPTV-VLAN:ssa, Internet-verkon lisäksi.

Motorolan (VIP 1003) vanhat kulmikkaat purkit käyttävät vanhaa ja niihin saa ladattua uuden hankkimalla asiakaspalvelusta uuden kaukosäätimen (S3 pult). Säätimen hiplaus vanhalla Motorolan purkilla aiheuttaa softan vaihtamisen. Uusi softa vanhassa boxissa toimii hitaammin kuin sen alkuperäinen ilmeisesti vanhemmasta raudasta johtuen ja vaihdon voi tehdä myös takaisin asiakaspalvelun kautta jos se ei miellytä.

Uudempi pienempi pyöreäkulmainen muovirasia (Arris VIP1113) käyttää uutta softaa.

IPTV:n kuvavirta on toisilla kanavilla salattuja, toisilla ei. Virolaiset/kotimaiset kanavat ovat enimmäkseen salaamattomia. Jos vastaanotossa on ongelmia, kannattaa vertailla eri kanavia josko ongelma johtuisi salauksesta. Salattujen kanavien tekstitys saattaa näkyä vaikka kuva ja ääni jäisikin pois.

minuTV on mobiililaitteiden applikaatio josta näkee ohjelmalistaukset ja jos sen maksullisen palvelun aktivoi, sillä voi myös katsoa lähetyksiä, ohjelmoida tallennuksia, vaihdella kanavia jne. minuTV on tällä hetkellä (2015-12) sisällytetty joihinkin muihin palveluihin. Sen sitominen tv-vastaanottimeen vaatii jonkun sosiaalisen median käyttäjätilin. Ilmeisesti ohjelma toimii vain kotiyhteydestä, eikä esimerkiksi mobiilidatayhteydestä.

WIMAX

Yhteydet tunnistetaan päätelaitteen mac-osoitteen perusteella joka täytyy rekisteröidä palveluntarjoajalle.

Elisa

Telia (EMT)

Starman

Starman on kaapeli-tv operaattori jonka verkkotekniikka on televisiota varten rakennettu. Toisien palvelupakettien viive on toivoton eikä yhyteys välttämättä sovellu viiveherkkiin sovelluksiin kuten nettipuheluihin, erityisesti videopuheluihin.

Katso myös

Henkilökohtaiset työkalut