Viro/Tallinna

MMwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sähköisistä kartoista Delfin tarjoama REGIO:n karttapalvelu on helppokäyttöinen yleiskartta.

Pääkaupungista löytyy kaikki tärkeä kuten satama, lentokenttä, kaikki kansallisen tason virastot ja yritysten päätoimipisteet.

Tallinnan liikenne on usein tukkoista ruuhka-aikaan. Huolimatta uusien liikenneväylien rakentamisesta, kantakaupungin liikenneongelmia tuskin ratkotaan lähivuosina tilanpuutteen takia.

Kantakaupungissa pysäköinti on hankalaa ja valtaosa asunnoista on ilman pysäköintipaikkaa saati lämmintä tallia. Autojen pysäköinti tapahtuu kauko-ohjatun portin rajaamalla sisäpihalla (hoov) tai kadulla joka on maksullista päivisin.

Uudemmissa taloissa on usein maanalaisiin kerroksiin tehty lämmin halli (garaaz), joskin näitä taloja ei ole montaa ja niiden asunnot ovat haluttuja. Hallin käyttö edellyttää omaa paikkaa, paikat myydään erikseen eikä esim vuokra-asunnoissa omistaja ole välttämättä ostanut sitä. Tallien kauko-ohjaimet (pult) annetaan panttia vastaan ja usein asukkaiden vaihtuvuus on suurta joten halleissa saattaa rampata ulkopuolisia tai niiden livahdetaan muuten ja siten arvotavaran säilyttäminen lukituksista huolimatta ei ole mahdollista. Kauko-ohjauksia voi uudelleenohjelmoida jos huoltoyhtiön saa kiinnostumaan asiasta.

Taloissa on turvallisempia lukittuja varastotiloja, mutta niitäkään ei välttämättä ole hankittu asuntoon tai vuokratessa omistaja saattaa käyttää sitä itse.

Tallinna saa vetensä Ülemisten järvestä joka on hyvälaatuista, jakeluyhtiö on Talinna vesi.

Suomalaiset kansallisessa levityksessä olevat radiokanavat (ja todennäköisesti myös televisio) kuten YLE:n kanavat ja Radionova kuuluvat Tallinnassa hyvin. Poikkeuksena tästä on kaupungin telvisiotornin (teletorn) ympäristö Pirita-joen lähistöllä, eli Mähe, Kloostrimetsa, Laiaküla, Metsakasti -lähiöt jossa paikallisten lähetysten kentänvoimakkuus heikentää suomalaisten lähetysten vastaanottoa. Samat lähetykset kuuluvat myös Internetissä, mutta kuluttavat ulkomaankaistaa paljon käytettynä.


Sisällysluettelo


Keskikaupunki

Vanha kaupunki

Vanha kaupunki on Tallinnan omaperäisin ja kallein asuinalue, historiallinen ympäristö on kaunis ja täynnä raviontoloita niitä tarvitsevalle. Sen vilkas turismisesonki keskittyy kesään - muina aikoina alue on suhteellisen rauhallinen. Asuminen on sananmukaisesti asumista museossa niin hyvässä kuin huonossa. Auton käyttö ja säilytys on hankalaa ja tapahtuu enimmäkseen kadulla.

Kaupunginosan sisällä eri alueiden rauhallisuudessa ja viihtyvyydessä on paljon eroja. Suurimmat meluhaitat ovat suosittujen pubien ympäristössä kuten Raatihuoneen torilla (Raekoja plats), Suur-Karja ja Väike-Karja kadun muodostamassa ns Vanhan kaupungin Bermudan kolmiossa - korttelissa jossa sijaitsee useita brittipubeja, sekä Pikk ja Olevimägi katujen risteysalueen pubien ympäristössä. Rauhallisimman alueeen, jossa on myös eniten asuinhuoneistoja muodostaa Vanhan kaupungin pohjoisosa, eli satamaa lähinnä olevat kadut.

Kotiportaalin lukijoille tehdyn kyselyn mukaan virolaisista vain 2,5% ostaisi asunnon sieltä, syyksi arvellaan asuntojen suurta kokoa ja ostohintaa[1]

Keskusta

Kesklinn eli keskikaupunki on ydinkeskustaa vanhan kaupungin ympärillä rajoittuen ympäröivään Liivalaia kehäkatuun. Kaikki on lähellä kävelymatkan päässä, asunnot ovat pääasiassa vanhoja kivitaloja ja usein sisältä kunnostettuja mutta seassa on myös paljon 2000-luvulla rakennettuja taloja. Lännessä aluetta rajaa rautatie jonka Kopliin matkalla oleva raskas liikenne saattaa kuulua rataa lähellä oleviin asuntoihin. Keskikaupungin ydin lienee Hobujaama, Viru-hotellia vastapäätä oleva uudelleenrakennettu alue. Hobujaaman ympäröivät kadut ja maanalainen pysäköinti mahdollistavat auton sujuvan käytön. Keskikaupungissa kun ollaan, kaikki on lähellä mutta vihreät puistot ja ulkoilualueet ovat matkan päässä.

Kyselyn perusteella virolaisista 28.5% ostaisi asunnon keskustasta, sen ollessa suosituin asuinalue[1].

Kadriorg

Kadriorg on keskustan itäpuolella oleva pienempien kivi- ja puutalojen kapunginosa joka on vanhan kaupungin ohella arvostettu alue. Lännessä on ydinkeskusta lähellä ja itäpuoli rajoittuu suureen Kadriorun puistoon jossa sijaitsevat presidentin linna, Lauluväljak (konserttilava), urheilukenttiä jne. Pohjoisreunaa rajaa kaunis merenranta ulkoiluväylineen.


Pohjois-Tallinna

Stroomin hiekkarannalla voi ottaa aurinkoa ja käydä liikkumassa.
Tallinnan tuoksuvat lehmuskujat ovat juoksijan unelma.

Kalamaja

Kalamaja

Kyselyn perusteella virolaisista 18,0% ostaisi asunnon Kalamajasta[1].


Kalamaja

Karjamaa

Karjamaa

Pelgulinn

Pelgulinn


Kassisaba

Kassisaba

Kopli

Kopli on keskustaa lähellä oleva pohjois-Tallinnan kapunginosa ja vanhaa teollisuusaluetta ja rakennuskannaltaan keskitasoa. Koplin ehkä hankalin piirre on liikenne koska se leikkaantuu kaupungin päärautatieaseman Baltijaaman takia muusta kapungista ja sisääntuloväylät rajoittuvat käytäännössä kolmeen tiehen. Koplissa on kauniita ulkoilualueita sen länsirannalla. Niemen ja kaupungin sataman väliin jäävä Patarein vankilan, satamien ja kalasataman välinen alue on arvostettua ja aluetta on myös viime vuosina kunnostettu. Koplissa autoa kadulle pysäköidessä lienee hyvä idea ottaa autoradio mukaansa.

Haabersti

Haabersti kaupunginosa kattaa on Harkujärven ympäristön, Kakumäen länsipuolisen niemen Tallinnanlahdella ja Tiskren asuinalueen Harkujärven ja Kakumäen lahden välillä. Etelässä vieressä ovat Mustamäen Öismägi kerrostaloineen. Alue on Viimsin tapaan merenläheinen mutta paljon pienempi ja sitä halkoo pieni puro Harkujärvestä. Kakumäen niemi on suhteellisen valmiiksi rakennettu omakotialue jossa sijaitsee suuri aidattu ulkoilmamuseo, Merirahun rajattu arvokas asuinalue arvoasuntoineen. Länsipuolen rannat hiekkarantoineen ovat suosittuja ulkoilualueita. Liikenneyhteydet keskustaan ovat kohtalaiset Mustamäen läpi, Rocca al Mare kauppakeskus vieressä tarjoaa hyvät palvelut lähellä joka vähentää autoilun tarvetta.


Kristiine

Kristiine on suurehko omakotitalo-asuinalue josta pääsee helposti liikkumaan autolla ja sen palvelut riittävät oman kauppakeskuksensa ja vieressä olevan Rocca Al Mare kauppakeskuksen ansiosta. Alueella on muutamia neuvostoajan kerrostaloja. Rauhallisten katujen ja vihreän yleisilmeen myötä se sopii myös ulkoiluun hyvin. Etäisyyttä ydinkeskustaan alkaa olemaan jo yli kävelymatkan.


Nõmme

Nõmme sijaitsee kantakaupungin ulkopuolella Pärnu maantien varrella. Alue on suhteellisen tasainen, mäntyjen kattama puistomainen omakotialue jonka keskellä kulkee pitkä suora osa Pärnun tietä asuinalueen tasoristeyksineen. Talokanta vaihtelee uudesta vanhaan. Tontit ovat Tallinnan mittapuulla suuria ja moni on tehnyt niistä puutarhamaisia istutuksineen. Aivan Pärnun tien ympäristöä lukuunottamatta alue on rauhallista melun ja liikenteen suhteen ja siten suosittua kävelyaluetta. Eteläosa Nõmmestä rajoittuu Männikun metsiin joten liikuntamahdollisuudet ovat hyvät. Etelässä Tallinnan suurempi kehätie ei ole kovin kaukana, pohjoisessa Viljandin tien risteys, väylät tallinnaan ja sisempi kehätie mahdollistavat kohtuullisen hyvät liikkumismahdollisuudet ympäri kaupunkia. Ydinkeskustaan autoilu pitkin Pärnun tietä voi ruuhka-aikaan viedä aikansa. Nõmme on monen virolaisen mielestä yksi parhaista asuinalueista Tallinnassa.

Kyselyn perusteella virolaisista 12,9% ostaisi huoneiston Nõmmeltä[1]. Nõmmen suosiota kyselyssä rajoittaa varmasti pieni tarjonta asuntojen ollessa enimmäkseen omakotitaloja.


Laagri

Laagri sijaitsee keskustasta katsottuna Nõmmen takana Pärnu maantien varrella. Lähiöön pääsee myös paikallisjunalla joten likenteen kannalta alue on hyvällä paikalla. Etäisyyttä kaupungin keskustaan on 13 km.


Männiku

Männiku


Peetri

Peetri

Lasnamäki

Pirita

Pirita kaupunginosaa halkaisee vuolasvirtainen Pirita-joki. Meren läheisyys ja luonnonläheinen mäkinen maasto tekee alueesta arvostettua ja se sijaitsee kohtuullisen lähellä kaupungin keskustaa. Seudulla on pääasiassa omakotitaloja. Joen rantojen niittyjä ja läheisiä rakentamattomia metsiä halkovat ulkolualueet joita yhdistää joen ylittävä kevyt silta. Yleisilme Nõmmen tavoin on puutarhamainen mäntyjen kattaessa myös asuinalueet. Meren rannassa jokisuistossa on satama yksityisveneille ja uimarantoja.

Muugan sataman öljyterminaali haisee tosinaan voimakkaasti öljyhuuruille Laiakülan ja Kloostrimetsän ympäristössä aina teletornille asti sopivalla ilmanpaineella ja tuulensuunnalla.

Laiaküla

Laiaküla


Maarjamäe

Maarjamäe

Merivälja

Merivälja on suosittu asuinalue, se sijaitsee Viimsin rajalla, rinteellä jonka merenpuoleisilta tonteilta on näkymä Tallinnan lahdelle. Etäisyys keskustaan on noin 10km.

Miiduranna

Miiduranna sijaitsee Tallinnan ja Viimsin rajalla, meren ääressä. Sen tontit sijaitsevat Meriväljän tavoin rinteessä ja niiltä on hyvä näkymä merelle Tallinnan lahdelle. Talokanta on enimmäkseen vanhaa ja vaihtavat omistajaa hitaasti sukupolven vaihtuessa. Alueella toimii suurehko satama jossa on laivojen lisäksi pienveneitä ja sen ekosysteemissä eri merialan yritykset.

Mähe

Mähe on uudehko pientaloalue kohtuullisella etäisyydellä kantakaupungin keskustasta.Ympäristö on rauhallista ja vihreää. Alueen vesiverkosto on uusi ja veden laatu on hyvä.

Lentokenttä

Ruokakaupat

Ruokakauppojen lihatiskeissä on isoja eroja ja tunnettuja hyviä paikkoja ovat Stockmann ja sen läheisyydessä oleva keskustorin puodit. Auton omistavalle Viimsissä on maan vanhin lihaan erikoistunut kauppa.

Pesulat

Apteekit

Päivystävät apteekit (valveapteek) ovat auki vuorokaudet ympäri läpi viikon.

  • Vikerlase Apteek, Vikerlase 19.
  • Südame Apteek OÜ, Tõnismägi 5.

Muita apteekkeja laajennetuilla aukioloajoilla:

  • Stockmann AS, sijaitsee tavaratalon ylimmässä kerroksessa.

Kierrätys ja Jäteasemat

Muutossa tulee yleensä luovuttua turhasta ja tulee tarve kierrättämiselle ja lopulta kaatopaikalle tai jäteasemalle.

Kierrätyskeskuksen löytää uuskasutus.ee sivuilta. Keskuksella on myös tilava auto jolla ilmeisesti noutavat kotoa pyydettäessä.

Tallinnassa on kuusi jäteasemaa ympäri kaupunkia. Niiden aukioloajat (lahtiolekuajad) eivät vastaa virka-aikoja, joten kannattaa tarkastaa tilanne verkkosivuilta ennen autoilua.

Nuohouspalvelut

  • Tõnu Kummel, +372 5014801, nuohoaa ainakin öljykattiloita.

Katso myös

Lähteet

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 postimees.ee 2016-01-20: Ülevaade: need kolm Tallinna linnaosa on korteriostul lugejate lemmikud Viitattu: 2016-01-20.

Aiheesta muualla

Henkilökohtaiset työkalut