Viro/Muistilista

MMwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tulosta

Muistilista Viroon muuttavalle. EU-jäsenvaltion kansalaiselle muutto ei vaadi montaa vaihetta ja kestää hallinnollisesti noin kuukauden. Muuttajalle annetaan lopuksi henkilötunnus ja -kortti joita tarvitaan esimerkiksi matkapuhelinliittymän asiakassopimusta tehdessä.

Muuton vaiheet:

 • Asunto ja siitä saatava osoite
 • Muuttoilmoitus (elukohateade)
 • Asumisoikeusilmoitus (elamisõigus)
 • Henkilötunnus ja -kortti

Osa vaiheista riippuu toinen toisistaan joten niiden järjestyksellä on merkitystä. Muuttoilmoituksen voisi tehdä sähköisesti, mutta se vaatii henkilökortin jota ei saa ennen muuttoa (muna-kana ongelma) - ellei allekirjoituksessa käytetä Suomen henkilökorttia.

Huomioitavaa: EU-jäsenvaltion kansalaisen ei tarvitse anoa oleskelulupaa, vain rekisteröidä asuinpaikkansa maahan.

Viron kansalainen voi hoitaa dokumenttiasiansa ulkomaan lähetystöissä, mutta Suomen kansalaisen täytyy hoitaa asiat Virossa.


Sisällysluettelo

Asunto

Suomen kansalainen voi laillisesti oleskella Schengen maassa 3kk ilman erillistä lupaa. Tänä aikana hankintaan asunto josta saadaan vaadittava osoite ja johon lopulta muutetaan. Asunnon hankintaan löytyy avuksi seuraavat kappaleet:

Muuttoilmoitus

Varsinainen muuttoilmoitus tehdään kaupungin- tai kunnan väestörekisteriin (rahvastikuregistri).

Ulkomaalaislain mukaan ilmoitus tulee tehdä kuukauden kuluessa muutosta. Muuttoilmoitus tehdään paikallisen kunnan- tai kaupunginhallituksen väestörekisteriin. Ilmoituksen voi tehdä:

 • Lähettämällä sähköisesti allekirjoitun ilmoituksen sähköpostitse
 • Valtion Viro/eesti.ee asukasportaalissa
 • Kirjallisesti paperilla ja toimittamalla sen paikan päällä tai postitse.
Tallinnassa muuttoilmoituksen voi tehdä Pärnun tien varrella, Vanhan kaupungin kupeessa olevassa väestörekisterissä (sisäänkäynti pienen katoksen alla). Virallinen osoite on Vabaduse väljak 7 vaikka toimisto ei ole kyseisellä aukiolla.

Muuttoilmoitukseen vaadittavat dokumentit[1]

 • itse muuttoilmoitus.
 • kopio henkilöllisyyttä todistavasta tunnisteesta (henkkari, passi) jos ilmoitus lähetään paperilla postitse.
 • Todiste kiinteistön käyttöoikeudesta kun ilmoittaja ei ole kiinteistön omistaja:
  • vuokraaja: kopio kiinteistön käyttöoikeudesta tai kiinteistön omistajan suostumus allekirjoituksena muuttoilmoituksessa tai erillisenä dokumenttina.
  • yhteisomistus: muiden osaomistajien suostumus asuinpaikan käyttöön.
  • virolainen laiva: jos asuinpaikka on laiva, todiste laivaperheen jäsenyydestä jos alus on virolainen ja sillä on virolainen kotisatama.

Ilmoituslomake:

lomakkeella voi ilmoittaa vain yhden henkilön per lomake jos ilmoitettavalla henkilöllä ei ole virolaista henkilötunnusta.

Tartossa muuttoilmoitus tehdään raatihuoneessa kaupunginhallituksen kansliassa.
Viimsissä muuttoilmoituksen voi tehdä osoitteessa Nelgi tee 1.


eesti.ee Asukasportaalissa

Kätevin ja nopein tapa tehdä muuttoilmoitus on eesti.ee asukasportaalissa. Se tarvitsee virolaisen henkilökortin ja lukulaitteen tietokoneeseen. Suomen henkilövarmenne ei ole vielä tuettu.

Digi-allekirjoitettu sähköpostitse

Suomen henkilökortilla allekirjoittaminen vaatii qDigiDoc ohjelman 3.9 version tai uudemman. Windowsin käyttäjien pitää käynnistää ohjelma -capi optiolla kuten ohjeessa neuvotaan.

 • Lataa ilmoituslomake RTF- tai PDF-formaatissa tietokoneellasi.
 • Luo DigiDoc-säiliö (BDOC-formaatissa) ja lataa täytetty dokumentti säiliöön.
 • Allekirjoita säiliö henkilökortilla.
 • Lähetä automaattisesti tallentunut .bdoc säiliö kaupungin tai kunnan virastoon.
kaupunki/kunta sähköpostiosoite
Tallinna lvpost@tallinnlv.ee
Pärnu linnavalitsus@lv.parnu.ee
Tartto lv@raad.tartu.ee
Viimsi info@viimsivv.ee

Muiden alueiden sähköpostiosoitteet löytää kuntalistalta:

Kirjallisesti

Muuttoilmoituksen voi käydä tekemässä paikan päällä tai lähettää kirjeellä allaoleviin osoitteisiin.

kaupunki/kunta postiosoite
Tallinna Vabaduse väljak 7, 15199 Tallinn
Pärnu Pärnu Linnavalitsus, Suur-Sepa 16, 80098 Pärnu
Tartto Tartu Linnavalitsus, Raekoda, 50089 Tartu
Viimsi Nelgi tee 1, Viimsi alevik, 74001 Harjumaa

Muiden alueiden postiosoitteet löytää kuntalistalta:

Asumisoikeuden rekisteröiminen

Kansalaisuus- ja maahanmuuttovirasto hoitaa asumisoikeuden rekisteröinnin ja myöntää Virossa tuiki tarpeellisen henkilökortin.

Asumisoikeuden rekisteröinti (elamisõiguse registreerimine) tehdään Poliisi- ja Rajavartiolaitoksen maahanmuuttoviraston palvelupisteessä. Rekisteröinti on tehtävä paikan päällä eikä siihen ole lomakkeita, ne täytetään virkailijan toimesta. Henkilöltä otetaan sormenjäljet ilmoituksen yhteydessä.[2]

Vaadittavat dokumentit:[3]

 • Ilmoituslomake, poliisi antaa + täyttää
 • Henkilötunniste (henkkari, passi)
 • Yksi värikuva, 40x50mm, otetaan paikan päällä.
 • Tosite valtioverosta (riigilõiv, 25€ tai 45€ kiirekäsittelyllä, 2015-09-01, kts maksutiedot alta)
  • Maksun voi suorittaa myös asiakaspalvelupisteessä, mutta vain paikallisilla debit-korteilla tai käteisellä.
Maahanmuuttoviraston toimipiste Tallinnassa osoitteessa A. H. Tammsaare tee 47, Tammsaaren tien yrityskeskuksessa, sisemmän kehätien varrella.

Jos samalla ilmoitetaan alle 15-vuotiaita huollettavia lapsia, tarvitaan myös:

 • Lapsen henkilötunniste jos sellainen on
 • Lainmukainen huoltajan henkilötunniste
 • Jos lapsen huoltajan nimi on eri kuin lapsen syntymätodistyksessa ja henkilötunnisteessa, nimen muutoksen dokumentit jos muutos on tapahtunut muualla kuin Virossa.
 • Jos hakemuksen esittää oikeuden määrämä huoltaja tai valtuutettu, esittäkää lisäksi:
  • edustajan henkilötunniste
  • edustamisen todistava asiakirja (ilmeisesti vain kun edustus on Viron rekistereissä)
  • valtakirja

Palvelupisteeseen mennessä kannattaa jonotusnumeron ottamisen jälkeen ottaa itsestä itsepalveluautomaatissa valokuva. Laite opastaa ruudulla ja kuvat siirtyvät automaattisesti virkailijalle. Jos maksun suorittaa paikan päällä, senkin voi tehdä jonottaessa itse asiointiin.

Toimistoon tulee varata aika netissä (ohjeen mukaan, hoituu myös ilman):

Tallinnan asiakaspalvelupisteet:

Maahanmuuttoviraston toimipiste Tallinnan Koplissa osoitteessa Sõle 61a.

J Vilmsin toimipiste on muuttanut A. H. Tammsaare tee 47 osoitteeseen! poliisin sivulla lisää tietoa toimipisteestä . Ohjetta päivitetään myöhemmin tarkemmin.

Palvelupiste Osoite Aukioloajat Muuta
Tallinna Sõle Sõle 61a Ma-Pe 9:00-18:00 Suljettu joka kuukauden viimeisenä perjantaina.
Tammsaaree tee ärikeskus A. H. Tammsaare tee 47 Ma-Pe 9:00-18:00 Suljettu joka kuukauden viimeisenä perjantaina.


Lista muista palvelupisteistä ympäri Viroa löytyy Poliisin- ja Rajavartioviraston sivuilta:


Leimavero

Veron määrää ja saajan tietoja tarkastettaessa, tulee valita ID-kaardi taotlemisel (henkilökortin hakeminen) vaikka kyse on asuinoikeuden rekisteröinnistä. Maksu on sama kuin Viron kansalaiselle.


Kun rekisteröiminen on hoidettu, alkaa henkilökortin odottaminen.

Henkilötunnus ja -kortti

Henkilökortti annetaan 30 päivän kuluessa hakemuksesta. Sen valmistumisesta tulee sähköposti-ilmoitus ja kortti luovutetaan hakuvaiheessa ilmoitetusta toimipisteessä (pankki, poliisi tms). Alle 15-vuotiaan kortti luovutetaan huoltajalle. Luovuttaessa tulee todistaa henkilöllisyytensä toisella henkilökortilla tai passilla.

Hakemuksen tilaa voi seurata verkossa jos hakijalla on jo henkilötunnus (esim kaupparekisterin kautta saatu):

Kortin käyttäjä tarvitsee lukijalaitteen ja opastusta ohjelmien käytöstä, niistä lisää:

Sähköinen asiointi

Kun henkilökortti on viimein saatu, kannattaa sillä kirjautua seuraaviin palveluihin ja varmistua, että omat yhteystiedot ovat siellä oikein ja hyväksyä mahdolliset sähköisen asioinnin ehdot, jotta jatkossa kaikki asiointiin liittyvät tiedotukset tulevat puhelimeen ja sähköpostiin suoraan.


Moni asiointi edellyttää Web-selaimen pluginin ja qDigiDoc-ohjelman käyttöä, joiden asettamisesta löytyy tiedot id.ee sivuilta.

Sairasvakuutus

Jokaisella asukkaalla tulee olla sairasvakuutus, joko Suomesta, Virosta tai muusta maasta. Asuessaan kokonaan Virossa henkilön tulee olla rekisteröity virolaiseen sairasvakuutuskassaan (haigekassa).

Ajokortin vaihto

Tieliikennelain mukaan suomalaisen tulee vaihtaa ajokorttinsa paikalliseksi 24kk kuluessa. Myöhemmin vaihdettaessa hakijan täytyy suorittaa teoria- ja ajokokeet hyväksytysti.

Rokotukset

Virossa on punkkeja aivan kuten Suomessa ja muualla Skandinaviassa, Saarenmaalla, Hiiumaalla, Itä- ja Länsi-Virumaalla, Läänemaalla, Pärnumaalla ja Tartumaalla oleskelevien suositellaan ottavan rokotukset niiden levittämää sairauksia (puukentsefaliidi, puukborrelioosi) vastaan. Levinneisyys kattaa mainittujen korkeamman riskin alueiden lisäksi koko maan. Riskiryhmissä ovat alueilla asuvat, maastossa liikkuvat, lapset, yli 60 vuotiaat ja viime aikoina sairastaneet. Rokotteita otetaan kokonaisuudessan kolme, kaksi ensimmäistä 1-3 kk välillä. Kolmas otetaan vuoden kuluttua ensimmäisistä. Rokotteet kannattaa ottaa huhtikuun alussa jotta suoja olisi parhaimmillaan syksyn marjastus- ja metsästyskauteen. Punkit ovat aktiivisia kesäaikaan kun maan lämpötila +5...+7 astetta.[4]

Maassa on myös korkea HIV-virusta kantavien taso. Riski saada virus on korostunut huumeidenkäyttäjien ja satunnaisia suojaamattomia sukupuoliyhteyksiä harrastavien parissa.

Luvanvarainen materiaali

Luvattomat aseiden patruunat, aseiden osat (aselaki[5] poikkeaa osien suhteen, lasertähtäin, äänenvaimennin, valonvahvistintähtäin) tai niihin verrattavissa olevat esineet joita moni saattoi ottaa muistona asepalveluksesta, kannattaa jättää Suomeen. Virossa niihin suhtaudutaan ankarammin ja on tapaus jossa Viron kansalainen on tuomittu muutamasta luvattomasta kovasta patruunasta ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Ulkomaalaisen tapauksessa tuomio ei ainakaan edistä oleskelun edellytyksiä.


Katso myös

Lähteet

 1. siseministeerium.ee - 2011-06-30 Esita elukohateade Elukohateade esitatakse valla- või linnavalitsuse (Tallinnas linnaosa valitsuse) rahvastikuregistriga tegelevale allüksusele või ametnikule (registripidajale) isiku uude kohta elama asumisel või elukoha muutmisel Eestis, elama asumisel välisriiki või välisriigist Eestisse elama asumisel.
 2. politsei.ee - Sõrmejäljed isikut tõendavates dokuemntides Alates 2009. aasta juunist kantakse sõrmejäljekujutisi Eesti Vabariigi reisidokumentidesse (Eesti kodaniku pass, diplomaatiline pass, välismaalase pass, meremehe teenistusraamat, meresõidutunnistus, ajutine reisidokument ja pagulase reisidokument) ning alates 2011. aasta jaanuarist lisaks Eesti Vabariigi poolt väljaantavatesse elamisloakaartidesse. Euroopa Liidu (EL) liikmesriigina lähtub Eesti Vabariik isikut tõendavate dokumentide väljaandmisel liikmesriikidele kehtestatud nõuetest EL Nõukogu 13. detsembri 2004 määrusest nr 2252/2004/EÜ ning 18. aprilli 2008 määrusest nr 308/2008/EÜ, mille kohaselt rakendatakse reisidokumentides (passides) ja elamisloakaartidel näo- ja sõrmejäljebiomeetria. Määruste rakendamine on kõigile EL liikmesriikidele kohustuslik. Viitattu: 2013-05-09
 3. politsei.ee - Euroopa Liidu kodaniku tähtajaline elamisõigus Viitattu: 2013-05-09
 4. terviseamet.ee Puugihaigused ja vaktsineerimine Vaktsineerimine on ennekõike vajalik puukentsefaliidi ohualade piirkondades elavatele püsielanikele, eriti lastele, kuna lapsed on enamasti aktiivse eluviisiga ja viibivad tihedamini looduses. Ka enne maale või laagrisse saatmist peaksid vanemad oma lapsed laskma ära vaktsineerida. Laste vaktsineerimisega soovitatakse algust teha juba esimesest eluaastast alates. Kuid riskirühma kuuluvad ka üle 60 aasta vanused inimesed, kes käivad metsas seenel ja marjul ning kes viimastel aastatel on rohkem haigestunud. Skandinaavias, Leedus ja Lätis. Eestis on enim puukentsefaliiti nakatunud inimesi Saaremaal, Ida- ja Lääne-Virumaal, Läänemaal, Pärnumaal ja Tartumaal, kuid ohupiirkonnaks võib nimetada kogu Eestit.Terviseamet soovitab kaitsesüstimisega puukentsefaliidi vastu alustada aprillikuus, siis jõuab immuunsus puugiohtlikuks ajaks välja kujuneda, kuid kiirvaktsineerimist jõuab veel kasutada ka enne seene-marja hooaja algust. “Puugihooaeg” kestab tavaliselt aprillist oktoobrini, kuid pehme talv võib seda pikendada.
 5. riigiteataja.ee - Relvaseadus 2014-07-01 - 2019-12-31 § 201. Tulirelva osad (2) Tulirelva osadena käsitatakse ka selle lisaseadmeid helisummutit, lasersihikut ja öösihikut. (5) Öösihik on puudulikus valguses sihtimiseks ettenähtud seade, millel on kujutise muundur või elektrooniline võimendus. Öösihik on tsiviilkäibes keelatud. § 891. Relva, tulirelva olulise osa või laskemoona käitlemise nõuete ning arvestuse ja registreerimise korra rikkumine (1) Relva, tulirelva olulise osa või laskemoona kandmise, hoidmise, üleandmise, valmistamise, ümbertegemise, parandamise, müümise, laenutamise, veo või käitlemise muude nõuete või arvestuse või registreerimise korra rikkumise eest – karistatakse rahatrahviga kuni 300 trahviühikut või arestiga.


Aiheesta muualla

Henkilökohtaiset työkalut