Viro/Auto

MMwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sähköautoa ladataan Viimsin kunnantalon seinästä. Auton takalasissa lukee Teel tulevikku - Tiellä tulevaisuuteen.

Auton omistaminen Virossa ei poikkea muista tavaroista muuten kuin rekisteröinti- ja ajo-oikeusvaatimusten osalta. Hankintaa ja käyttöä ei veroteta erikseen. Viro on ainoa OECD-maa jossa ei kanneta auton hankintaveroa[1] ja polttoaineiden hintataso on Euroopan matalin. Vuosittaisia käyttömaksuja tai vastaavia ei ole.

Autoilijoiden matala verorasite on johtanut uudempaan ja turvallisempaan autokantaan, joka käytännössä tarkoittaa laatumerkkien suosiota, korkeampaa varustelutasoa, tehokkaampia moottoreita ja sähköautojen yleistymisen.

Sisällysluettelo


Sähköautojen pikalatausverkoston tila aktiivisella kartalla. Verkon käyttäjille on oma Android-kännykkäsovellus.

ELMO (Eesti Elektromobiilsus) sähköautoprojekti alkoi 18.07.2011. Sen tavoitteena on edistää sähköautojen leviämistä kolmella hankkeella. Näitä ovat satojen sähköautojen hankinta kuntien ja valtion käyttöön, yksityisautojen merkittävä hankintatuki ja koko maan kattavan pikalautausverkosto valmistui vuonna 2013. Latauspaikkoja on toiminnassa 163 kappaletta. Autojen hankintatukea voi saada 50% ostohinnasta, maksimissaan 18 000 euroa ja hakuaika päättyy vuoden 2014 lopulla.

Elmon sähköautoja on myös mahdollista vuokrata.


Nestemäisen kaasun tankkauspisteet kartalla.

GazNet on autojen kaasupolttoaineen yhteisö jonka rinnakkaiset jälkiasennukset ovat yleistymässä niiden kohtuullisten asennuskulujen ja matalampien käyttökulujen ansiosta. Jälkiasennuksen voi tehdä sekä bensiini-, sekä dieselmoottoreihin. GazNet portaalin mukaan bensiinimoottoreiden polttoainekulujen säästöt voivat olla 30 - 60%, alunperin edullisemman dieselin ollessa pienemmät 15-25%. Suuremmista kaupungeista löytyy jo tankkauspisteitä kohtuullisesti ja niiden määrä kasvaa tasaisesti. Sivuston laskurilla voi perehtyä kannattaako kaasujärjestelmän hankinta.

Järjestelmiä on kahdenlaisia - nestemäiseen- (LPG, Liqufied Petrol Gas) ja paineistettuun kaasuun (CNG, Compressed Natural Gas) perustuvia. Virosta löytyy eri automerkkeihin erikoistuneita yrityksiä jotka myyvät laitteet ja suorittavat asennuksen jolle annetaan takuu. Kaasun käyttö on alkuperäisen polttoaineen kanssa rinnakkaista ja automaattista, kaasu käytetään ensin ja järjestelmä vaihtaa polttoaineen automaattisesti ajon aikana.


Ajo-oikeus

Ajo-opetuksessa käytettävässä autossa tulee olla opetusta ilmaiseva keltapohjainen kolmiotunnus.
Aloittelevan kuljettajan tunnus on vihreä vaahteranlehti joka pitää kiinnittää auton etu- ja takapuolelle.[2]

Rekisteriote (registeerimistunnistus, vihreä taiteltu ~A6 kokoinen paperi) tulee olla mukana autoa ajettaessa. Selosteesta selviää ajoneuvon käyttäjän nimi. Jos käyttäjä ei ole autossa ajon aikana, kuljettajalla tulee olla valtuutus (volikiri) auton käyttöön. Rekisteriselostetta ei tule säilyttää autossa koska se helpottaa varastetun auton kuljettamista merkittävästi. Poliisi saattaa tehdä tiellä ja rajanylityspaikoissa tarkastuksia joissa tarkastetaan rekisteriselosteen VIN-koodin vastaavuus ajoneuvon alustan koodiin.

Liikennevakuutus ja sen sopimuksen todiste (Liikluskindulustuse tavalepingu poliis) on yhteenveto pakollisesta liikennevakuutuksesta. Dokumentin saa vakuutusyhtiöstä ja se tulee olla mukana autossa ajon aikana.


Autossa mitä kuljettaa henkilö ensimmäisellä ajoluvallaan, tulee olla aloittelevan kuljettajan tunnus auton etu- ja takapuolella. [3]

Maahantuonti

Euroopan Unionin jäsenmaasta tuodessa auton voi maahantuoda ilman tullia ja paikallista rekisteröintiä jos autoa käytetään maassa alle kuusi kuukautta (?). Sen jälkeen auto tulee rekisteröidä Viron rekisteriin ja rekisterikilvet vaihtaa virolaisiin.

Euroopan Unionin ulkopuolelta tuodessa auton voi tuoda ns muuttoautona jos:

 • auton omistajaksi on rekisteröity muuttava henkilö
 • auto on omistettu EU-yhteisön ulkopuolella kuusi kuukautta tai kauemmin.
 • muuttavan auton omistajan tulee olla oleskellut lähtömaassa 12 kk tai kauemmin ennen muuttoa Viroon.

Jos vaatimukset täyttyvät, muuttaja voi anoa verottajalta vapautusta ajoneuvon tulleista ja veroista.

Muussa tapauksesa autosta pitää maksaa tullia. Tulli on (vuonna 2016):

 • 10 % tullia (tollmaks) ajoneuvon sen hetkisestä arvosta
 • 20 % arvonlisäveroa (käibemaks)
 • ajoneuvon arvoksi luetaan sen myyntiarvo, kuljetusmaksut ja vakuutukset lähtömaasta (CIF-hinta)
 • ajoneuvon arvon määrittää sitä maahantuova henkilö.
 • ajoneuvon arvoa ei tule aliarvottaa, jos sitä arvoa epäillään vääräksi, tulli (maksu- ja tolliamet) pyytää siitä kolmannen osapuolen arvion.

Ennen maahantuontia, ajoneuvon tekniset hyväsyntäkriteetrit kannattaa varmistaa ARK:sta (autoregister keskus), sillä eri markkinoille valmistettujen autojen varustelu saattaa olla puutteellinen EU-alueella ja siten estää rekisteröinnin ilman kalliita muutoksia (esim OBD-liitäntä, päästöt, valot, jne).

Yksityishenkilöhiden suorittama henkilöautojen tullaus tapahtuu lentokentän tullipisteessä (Lennujaama tollpunkt). Rajan yli tuotavalle autolle tehdään rajalla transit-dokumentit (transiit) jonka kohde tulee olla Lentotullin katuosoite. Tullauksen jälkeen ajoneuvolla ei saa lain mukaan ajaa liikenteessä eikä Virossa tunneta siirtokilpien käsitettä, vaan auto pitää lain mukaan siirtää hinausautolla (puksiir) tms autorekisterikeskukseen (ARK) rekisteröitäväksi.

Tarkemmat tiedot saa Vero- ja tullivirastosta, sen Tulli-info palvelupuhelinnumerosta:

880 0814 Tolliinfo, e-toll

muut yhteystiedot löytyvät viraston kotisivuilta:

Rekisteröinti

Ajoneuvon rekisteröinti vaatii rekisteröintikatsastuksen suorittamista. Rekisteröintikatsastus täytyy teettää liikennerekisteritoimistossa tai liikenneviraston valtuuttamassa valmistajan, sen edustajan tai tunnustetun jälleenmyyjän tekemänä. Rekisteröintikatsastus on voimassa kolme kuukautta. Jos ajoneuvon tyyppiä ei ole aiemmin katsastettu Virossa, tulee anoa sen tyyppikatsastusta liikenneviraston tekniseltä osastolta.[4]

Ajoneuvo tulee rekisteröidä viiden työpäivän kuluessa sen maahantuonnista[5] Auton, moottoriajoneuvon tai sellaisen perävaunun rekisteröiminen maksaa 121,43 euroa (2013)[6]

Ajoneuvon tekniset rekisteröintivaatimukset noudattavat Euroopan unionin vaatimuksia[7].

Lista tieviraston edustuspisteistä jossa rekisteröintikatsastuksen voi suorittaa:

Tallinna

Tallinnan suurempi toimipiste katsastushalleineen sijaitsee vanhalla Mustamäellä:

Mäepealse tn 19 
Tallinn, 12618 
Neuvontanumero +372 620 1200 
työpäivinä kello 8.30-17.00 ja 
lauantaisin 9.00-15.00.

Rekisteröintikatsastus koostuu kahdesta osasta:

 • tekninen rekisteröintikatsastus
 • asiointi toimistossa

Tekninen katsastus tulee suorittaa ensin sinisessä hallissa ja kesällä 2016 tekninen katsastus on ruuhkautunut pahasti, sinne kannattaa varata aika nettisivulta. Ilman teknistä katsastusta toimistoasiointia ei voi suorittaa.

Rekisteröinnin yhteydessä autolla pitää olla liikennevakuutus tai muuten sitä pitää taas lain mukaan siirtää hinausautolla (puksiir), sellaisen löytää Viro/Liiikenne sivun ohjeiden avulla. Tallinnan Mustamäen ARK:lla on vain Salva-vakuutusyhtiön toimipiste, muun yhtiön tapauksessa vakuutusta kannattaa valmistella etukäteen. Pakollisen liikennevakuutuksen vaatimuksena on ARK:sta saatava vain rekisteritunnus, jota yleensä ei tiedetä etukäteen. Ajoneuvon VIN (Vehicle Idenfitication Number) numerosta ei ole mitään hyötyä liikennevakuutuksen yhteydessä.

Esimerkiksi suositussa IF-vakuutusyhtiössä on mahdollista (2016) ostaa lyhytaikainen liikennevakuutus

 • netissä käyttämällä kännykkää tms ARK:n toimipisteessä
 • ostamalla lyhytaikainen vakuutuslomake Statoil-huoltoasemalta ennen ARK:lle menoa ja aktivoimalla sen puhelimitse IF:lle soittamalla.

Mainitut lyhytaikaiset vakuutukset voi avustaja hoitaa myös toimistoltaan heti kun rekisteritunnus on tiedossa. Lista vakuutusyhtiöistä löytyy pääsivulta Asuminen-kappaleesta.

Tallinnan ARK:lta voi myös ostaa (taisi olla Salva:n asiakaspalvelupisteestä) rekisterikilven muoviset kehykset jolla kilvet saa autoon kiinni. Virossa autotarvikeliikkeissä on myynnissä paria kolmea erityyppistä muovikehystä, osa on raskaampaa tekoa, osa sirompia. Rekisteröijän kannattaa ottaa tasa- ja ristikärkiset ruuvimeisselit mukaan kilpien kiinnittämiseksi autoon.

Kun auto on rekisteröity, vakuutettu, se on liikennekelpoinen ja ajettavissa laillisesti julkisella tiellä.

Katsastus

Katsastusaseman liikennemerkki.

Tekninen katsastus (tehnoülevaatus) tulee suorittaa vuosittain. Katsastuspisteet ovat yksityisiä, valtuutettuja palveluntarjoajia ja niitä on runsaasti tarjolla.

Autossa tulee olla normaalien teknisten vaatimusten lisäksi[8]:

 • varoituskolmio, EU-määräysten mukainen
 • palosammutin, vähintään 1 kg sammutusaineella ja voimassaolevalla katsastuksella
 • rengaskiilat vierimisen estämiseksi, kaksi kappaletta
 • työnantajan ajoneuvossa tulee olla myös ensiapupakkaus

Lista katsastuspaikoista löytyy tieviraston sivulta:

Huoltoasemaketjuja

Polttoainejakamoita (bensiinijaama) on hyvin tarjolla.

Autokauppoja

Valtuutetut edustajat

Uuden auton hankintaa/tarjouspyyntöjä kannattaa myös harkita korkean autoverotuksen maista kuten Suomesta ja Tanskasta joissa CIF-hintoja on subventoitu valmistajien puolelta, tuodessaan auton Viroon ostaja hyötyy tästä kun erillistä hankintaveroa ei makseta.

Eri merkkien virallisen maahantuojan löytää maantieviraston listauksesta:

Peräkärryjä (haagis):

Käytettyjen myynti

Moni käytetty auto Virossa on tuotu saksasta, todennäköisesti matalahkojen hintojen ja suuren tarjonnan takia. Niistä ei tarvitse maksaa maahan tuotaessa kuin rekisteröintimaksu, liikennevakuutus ja vapaaehtoiset vakuutukset.

Huoltoja

Maassa on paljon hyviä, pieniä ja suuria autohuoltoja, mutta jos ei ole vielä löytänyt omaansa ja jokin on tarve löytää, aina voi kokeilla seuraavia joista suomalaisilla on hyviä kokemuksia:

 • elkeauto.ee
 • unitedmotors.ee valtuutettu BMW, Mini, Fiat, Kia
 • bmauto.ee (Bayerishe Motor, BMW) paikallisten suosima, osaaava. Perustajat entisiä Unitedin työntekijöitä.
 • porsche.ee virallinen edustaja. Tuuningpaja carmus.ee on entinen edustaja, kannattaa soittaa meilaamisen sijasta.
 • hiteh.eu
 • smartservice.ee erikoistunut vaikeiden, suuritöisten pikkuvikojen korjaamiseen nopeasti. Mainostavat korjaavansa myös sohvia jne.

Autoa huoltoon jättäessä kannattaa kaivaa huoltokirja näkyville, huoltohenkilö ei sitä etsi eikä tee merkintöjä ellei se ole näkyvillä. Toki merkinnät saa vielä takautuvasti yrityksen tietojärjestelmästä jos firma ei häviä välillä.

Muuta

Virossa ei ole varsinaisesti mitään dominoivaa autotarvikkeiden tavarataloa, vaan paljon pienempiä toimijoita.

 • atlantvaruosad.ee BMW, Audi ja japanilaisten autojen alkuperäisten varaosien myyjä.
 • forss.ee VW, Audi, Opel, BMW, Škoda ja Seat varaosien myyjä.
 • autoparts.ee Koivunen Oy Viron tytäryhtiö

Vuonna 2016 suomalaistaustainen motonet.ee avasi myymälänsä Lasnamäen Tähesaju-korttelissa.

Omistajayhteisöjä:

Käynnistyskaapeleita kutsutaan krokotiileiksi (krokodiilid).

Sanastoa

 • asukoht - sijainti
 • automaatne käigukast- automaattivaihteisto
 • automark - automerkki
 • haagis - peräkärry
 • kasutatud - käytetty
 • kütus - polttoaine
 • kvaliteet - laatu
 • linnamaastur - kaupunkimaasturi
 • neliveoline - neliveto
 • registeerimine - rekisteröinti
 • sõiduk - ajoneuvo
 • tehnonõued - tekniset vaatimukset
 • tehnoülevaatus - tekninen katsastus
 • turvalisus - turvallisuus
 • võimsus - teho
 • värv - väri

Katso myös

Lähteet

 1. epl.ee - Eesti – ainus automaksuta OECD riik automaksu Eestis erinevalt teistest OECD liikmesriikidest ei koguta Viitattu: 2013-02-24
 2. [1] Algaja juhi tunnusmärk on kohustuslik esmase ja piiratud juhiloa omaja autol, mida ta juhib, samuti liiklusseaduse § 106 lõikes 2 toodud juhil, kelle esmane juhiluba on vormistamisel. Algaja juhi tunnusmärk peab autol olema ees ja aga nähtaval kohal. Algaja juhi tunnusmärk on 150–200 mm küljepikkusega valge ruut, milles on allasuunatud varrega rohelise vahtralehe kujutis. Ruudul on kitsas roheline ääris. Viitattu: 2013-04-22
 3. riigiteataja.ee - Mootorsõidukijuhi eksamineerimise, talle juhtimisõiguse andmise kord ja juhiloa vormid ning nõuded eksamisõidukitele Esmakordsel B-kategooria mootorsõiduki juhtimisõiguse taotlemisel väljastatakse isikule esmane juhiluba, välja arvatud juhul, kui isikul oli eelnevalt C- või D-kategooria mootorsõiduki juhtimise õigus. Autol, mida juhib esmase juhiloa omaja või „Liiklusseaduse” § 106 lõikes 2 nimetatud juht, peab olema ees ja taga nähtaval kohal määruse lisas 17 toodud algaja juhi tunnusmärk.
 4. Registreerimiseelne tehnonõuetele vastavuse kontroll Eestisse toodud sõiduk esitatakse registreerimiseelsele tehnonõuetele vastavuse kontrolli liiklusregistri büroos või Maanteeameti poolt volitatud sõiduki valmistaja, tema esindaja või tunnustatud edasimüüja juures. Kontrolli käigus sõiduk tuvastatakse ning kontrollitakse vastavust kehtivatele nõuetele ja esitatud dokumentidele. Registreerimiseelsel tehnonõuetele vastavuse kontrollil koostatakse sõiduki kontrolli akt, mis kehtib 3 kuud. Kui antud sõiduki tüüp ei ole Eestis kinnitatud, tuleb esitada taotlus tüübikinnituse saamiseks Maanteeameti tehnoosakonda. Viitattu: 2013-02-24
 5. mnt.ee - Sõiduki registreerimine Eestisse toodud sõiduk tuleb registreerida viie tööpäeva jooksul pärast sõiduki sissetoomist või tollivormistamist. Viitattu: 2013-02-24
 6. mnt.ee - Sõidukite riigilõiv Viitattu: 2013-02-24.
 7. riigiteataja.ee - Mootorsõiduki ja selle haagise tehnonõuded ning nõuded varustusele Viitattu: 2013-02-24
 8. mnt.ee - Liiklusnõued - Sõiduk

Aiheesta muualla

Henkilökohtaiset työkalut