Ulkosuomalainen

MMwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Ulkosuomalainen on Suomen ulkopuolella vakituisesti asuva suomalainen. Sekalaisia havaintoja ulkosuomalaisena olemisesta:

 • Ulkosuomalainen äänestää eduskunta- ja presidentinvaaleissa siinä vaalipiirissä mihin hänet oli kirjattu ennen muuttoa. Muuttaja voi halutessaan vaihtaa vaalipiirinsä[1] siirtämällä asuinkuntansa väliaikaisesti haluamaansa vaalipiiriin juuri ennen ulkomaille muuttoa.
 • Asuessaan EU-valtiossa, ulkosuomalainen voi Europarlamenttivaaleissa valita äänestääkö kotimaassaan vai Suomessa[2] joka lisää valinnanvapautta.
Yhteysvirhe! Rajoitetun levitysoikeuden alaisen sisällön katselu saattaa tökätä heti alkuunsa.
 • Yleensä ulkosuomalainen on verovelvollinen ulkomailla ja siten hänen oleskelunsa Suomessa on rajoitettua. lisää...
 • Ulkosuomalainen saa rajoituksetta ajaa ulkomaille rekisteröityä autoa Suomessa. lisää...
 • Jonkin aikaa ulkomailla asumisen jälkeen KELA lähettää vihaisen kirjeen jossa vaaditaan palauttamaan KELA-kortti välittömästi.
 • Ulkosuomalainen ei saa luovuttaa verta Suomessa. Joskin se on yleensä mahdollista suurimmassa osassa kohdemaista.
 • Ulkosuomalainen ei saa osallistua Suomessa arvottavaan valtion Veikkauksen rahapeleihin vaikka se netissä olisikin helppoa.[3] Asiakkaan mahdollinen pelitili suljetaan automaattisesti väestörekisterin muutoksesta, muuttajien kokemuksen mukaan siitä ei tule ilmoitusta vaikka Veikkaus kertoo tiedottavansa asiasta sähköpostitse jos osoite on asiakastiedoissa.
 • S-ryhmän s-etukorttia ja siihen liittyvää pankkitiliä ei avata henkilölle jolla ei ole suomalaista postiosoitetta. Huolimatta, että henkilöllä olisi pankkitili, pankkitunnukset ja kansalaisuus Suomessa. Korttianomuksen voisi muuten tehdä etänä verkossa.
 • Ulkosuomalaiselle yksityishenkilölle ei myönnetä suomalaista .fi päätteistä verkkotunnusta[4].
 • Osa suomalaisesta Internetissä jaetusta sisällöstä ei näy ulkomailla, osa näkyy ongelmitta (toistettaessa tulee virheilmoitus ja syy). Suomalaiset mediatalot noudattavat pilkuntarkkaan sisällön levitysoikeuksia ja toisinaan niitä ei ole maksettu kuin Suomen osalta. Sama pätee osaan TV-kanavista vaikka kanava muuten olisikin saatavilla.
 • Suomalainen vanha ajokortti on ollut käytännössä elinikäinen, viimeistään kunnes terveydentila estää turvallisen ajamisen. Muissa maissa ajokortti on tyypillisesti voimassa viisi vuotta tms määräajan jonka jälkeen tulee käydä kontrollissa. Monen maan laki vaatii, että pitkäaikaisen oleskelun aikana tulee ottaa paikallinen ajokortti. Jos on omistanut vanhojen sääntöjen mukaisen ajokortin ja vaihtaa sen ulkomaiseen paikalliseen, vanhaa suomalaista ei enää saa takaisin vaan myönnettävät kortit noudattavat uusia sääntöjä.
 • Ulkosuomlaainen ei yhdistyslain mukaan voi olla Suomessa rekisteröidyn yhdistyksen puheenjohtaja. Laissa asuinpaikalla on myös muuta merkitystä, siihen kannattaa perehtyä jos on mukana yhdistystoiminnassa.


Lähteet

 1. vaalit.fi ulkosuomalaisten äänestäminen Ulkosuomalainen on Väestörekisterikeskuksen perustamassa äänioikeusrekisterissä merkitty äänioikeutetuksi siihen kuntaan, joka viimeksi oli hänen kotikuntansa Suomessa (väestökirjanpitokunta). Jos ulkosuomalaisella ei ole ollut kotikuntaa Suomessa, hänen väestökirjanpitokuntansa määräytyy äidin, isän tai puolison kotikunnan tai väestökirjanpitokunnan mukaan. Jos väestökirjanpitokunta ei enää kuulu Suomen alueeseen, äänioikeusrekisteriin merkitään kunnaksi Helsinki.
 2. vaalit.fi - Äänioikeus ja äänioikeusrekisteri Äänioikeutettu saa samoissa europarlamenttivaaleissa äänestää vain yhdessä EU:n jäsenvaltiossa: joko kotivaltiossaan tai siinä valtiossa, jossa asuu (asuinvaltiossaan). Suomen kansalainen, joka on säädetyssä määräajassa ilmoittautunut äänestäjäksi jonkun toisen EU:n jäsenvaltion europarlamenttivaaleissa, ei ole äänioikeutettu Suomen europarlamenttivaaleissa.
 3. VEIKKAUKSEN KANTA-ASIAKKUUDEN SOPIMUSEHDOT - 1.2 REKISTERÖITYMINEN Palvelu on tarkoitettu ainoastaan Suomessa vakinaisesti asuvien henkilöiden henkilökohtaiseen pelaamiseen, eikä sitä ole oikeutta käyttää muun henkilön toimesta. Tämän takia Palveluja käyttävän pelaajan tulee olla luonnollinen henkilö, jolla on vakinainen asuinpaikka Suomessa ja joka on täyttänyt 18 vuotta. Lisäksi pelaajalla tulee olla Palvelun käyttöä varten henkilökohtainen pankkitili sellaisessa Suomessa toimivassa pankissa, jonka kanssa Veikkauksella on maksuliikennettä koskeva sopimus. Viitattu: 2014-03-21
 4. domain.fi - Tietoa fi-verkkotunnuksista Kenelle fi-verkkotunnus myönnetään? Saat fi-verkkotunnuksen, jos sinulla on ikää 15 vuotta, suomalainen henkilötunnus, kotikunta Suomessa. Viitattu: 2016-05-16
Henkilökohtaiset työkalut