Ruotsi

MMwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ruotsi
LocationSwedenInEurope.png
Yleistä
Valtiomuoto:
Kielet: ruotsi
Uskonnot:
Työmarkkinat
Keskipalkka:
Työttömyysaste: 8%
Haluttu työvoima:
Oleskelu ja kansalaisuus
Viisumivapaus: on
Työluvat:
Lyhyt oleskelu:
Määräaikainen oleskelu:
Pysyvä oleskelu:
Kansalaisuus:
Kaksoiskansalaisuus: sallittu
Verotus
Verosopimus: {{{verosopimus}}}
Ansiotulovero:
Pääomatulovero:
Arvonlisävero:
Autovero:
Suomi ja Ruotsi
Suomalaisia:
Aikaero: -1h
Etäisyys:
Lentoja/suunta: 1
Matka-aika: 1h
Viitteet
Wikipedia: Ruotsi
Immigraatio: migrationsverket.se
Sosiaalinen Media

Ruotsi on ollut Suomen historiassa suurin maastamuuton kohde -70 luvulla ja on suosituin muuttomaa vielä nykyäänkin. Maassa on noin 700 000 ulkosuomalaisia mikä on eniten kaikista maista ja melkein puolet kaikista kahdesta miljoonasta ulkosuomalaisesta, Yhdysvaltojen ollessa toisena.

Sisällysluettelo

Media

Virallinen julkinen radio- ja TV-yhtiö on Sveriges Television (SVT, svt.se).

Opiskelu

Yliopistot ja korkeakoulut (epätäydellinen):


Yliopistojen ja korkeakoulujen opiskelupaikkojen haku ruotsin kielellä (antagning.se) englannin kielellä (universityadmissions.se).

Työ

Työttömyys on kahdeksan prosentin luokkaa.[1]

Työpaikkailmoituksia:

Isoja tai kasvavia työnantajia:

Muuta:

Verotus

Verottaja (Skatteverket, skatteverket.se)

Ansiotulovero

Pääomatulovero

Perintävero

Kiinteistövero

Asuntotulon vero on käytössä.

Autovero

Talouskohtainen TV-maksu joka on 2076 kruunua vuodessa (248,57 € @2013). Sitä maksetaan TV- ja radiovastaanottimien lisäksi Internet-päätelaitteista (tietokoneet, tabletit jne) ja DVD-toistimista.[2] Kaavailtuun TV-veroon ei olla siirtymässä lähiaikoina.[3]

Asunnot

Tukholmassa ja Uppsalassa on kova pula opiskelija- ym pienistä kohtuuhintaisista asunnoista.

Asuntolainoissa 100-120 vuoden takaisinmaksuajat eivät ole harvinaisia, käytännössä lainaaja maksaa lainastaan vain korkoja. Pankkiyhdistys linjasi vuonna 2014, että lainoja tulee lyhentää jos sen osuus kohteen arvosta ylittää 70%, aiemman 75% asemasta.[4]

Ruotsinsuomalaisten asunnoissa on yleensä saunat, mutta ruotsalaisten asunnoissa ne koetaan "luksukseksi" eikä niissä juurikaan saunota.

Lisää kiinteistöistä, kaavoituksesta ja pientaloista:

Koulut

Maassa ei ole kokonaan suomenkielisiä kouluja ollenkaan.[5]

Asuminen

Sekalaisia arkeen liittyviä asioita.

Matkapuhelinoperaattoreita

Teleoperaattoreita: telia.se, tele2.se, telenor.se, comviq.se, net1.se.

Internetyhteyksiä ei saa flat-rate sopimuksella ollenkaan ja bitrate laskutus on huomattavasti kalliimpaa kuin tyypilliset eurooppalaiset flat-rate sopimukset.

Pankkeja swedbank.se, seb.se, nordea.se.

Sähkö

Vesi

Turvapalveluiden käyttö

Ruokauppoja

Ostoskeskuksia

Taksit

Lentoyhtiö

Suomalaiset ja Ruotsi

Ruotsissa on suomalaisia yli 600 000 ja heillä on monenlaista suomalaiseen kulttuuriiin liittyvää toimintaa, yksi ehkä merkittävin on Ruotsin Radion suomenkielinen Sisuradio radiokanava. Ruotsin TV toimittaa suomenkielisiä uutisia ja maassa toimii suomenuutisviikko.se ja www.ruotsinsuomalainen.com verkkolehdet.

Tunnettuja paikallisia suomalaisia ovat mm Björn Wahlroos[6].

Katso myös

Lähteet

  1. ekonomifakta.se - Arbetslöshet I september uppgick arbetslösheten till 7,5 procent jämfört med 7,6 procen. Viitattu: 2013-11-14.
  2. radiotjanst.se - Avgiften Radio-och tv-avgiften Radio-och tv-avgiften går till Sveriges Television (SVT), Sveriges Radio och Sveriges Utbildningsradio (UR). Det är du som betalar för programmen och för webben med din radio- och tv-avgift. Därför behöver SVT, Sveriges Radio och UR inte ta hänsyn till om ett program är lönsamt, om det säljer reklam eller vad politikerna och andra människor med makt tycker om programmet. I år, 2013, kostar radio- och tv-avgiften 519 kronor för tre månader. Det blir en årsavgift på 2 076 kronor per hushåll eller företag. Viitattu: 2013-03-17.
  3. iltalehti.fi - 2012-10-22: Ruotsiin ei tule tv-veroa Ruotsiin ei tule televisioveroa, ei ainakaan lähivuosina, sanoi kulttuuriministeri Lena Adelsohn Liljeroth Viitattu 2012-10-23.
  4. dn.se - 2014-03-19: ”Nu sänker vi gränsen för amortering till 70 procent” Vi vidgar nu vår amorteringsrekommendation till alla bolån med belåningsgrad över 70 procent, jämfört med dagens 75 procent, skriver Bankföreningens vd Thomas Östros. Viitattu: 2014-09-19
  5. yle.fi 2014-09-12: Ruotsin puolueilta vähän lupauksia maan suomenkielisille – "Puoluejohtajat tietämättömiä" Ruotsissa ei ole lainkaan kokonaan suomenkielisiä kouluja, sillä opetussuunnitelma vaatii, että koulut antavat vähintään puolet kaikesta opetuksesta ruotsin kielellä. Viitattu: 2014-09-12
  6. Dagens Nyheter: Björn Wahlroos muutti Ruotsiin Nordean, Sammon ja UPM:n hallitusten puheenjohtaja Björn Wahlroos muuttaa Ruotsiin, kirjoittaa Dagens industri -lehti. Sen mukaan Wahlroos on ollut viime joulukuusta lähtien kirjoilla Ruotsissa. Muuton syynä olisi Ruotsin Suomea suotuisampi verojärjestelmä. Viitattu: 2014-04-09

Aiheesta muualla

Henkilökohtaiset työkalut