Kiina

MMwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kiina
China - Location Map (2013) - CHN - UNOCHA.svg
Yleistä
Valtiomuoto:
Kielet:
Uskonnot:
Työmarkkinat
Keskipalkka:
Työttömyysaste:
Haluttu työvoima:
Oleskelu ja kansalaisuus
Viisumivapaus:
Työluvat:
Lyhyt oleskelu:
Määräaikainen oleskelu:
Pysyvä oleskelu:
Kansalaisuus:
Kaksoiskansalaisuus:
Verotus
Verosopimus:
Ansiotulovero:
Pääomatulovero:
Arvonlisävero:
Autovero:
Suomi ja Kiina
Suomalaisia:
Aikaero:
Etäisyys:
Lentoja/suunta:
Matka-aika:
Viitteet
Wikipedia: Kiina
Immigraatio:
Sosiaalinen Media

Kiina on

Yksityiskohtaiset muuton vaiheet sivulla: Kiina/Muistilista


Sisällysluettelo

Media

Opiskelu

Talous

Suurin osa teollisuudesta tähtää vientiin. Kotimarkkina myös iso, mutta kotimaiset projektit paljolti valtiovetoisia, ja niihin urakoihin ei ole ulkomaisilla firmoilla asiaa.

Verotus

Yritysten verotus kevyttä, palkkaverotus 20% luokkaa sosiaaliturvamaksuineen noin 3000e/kk palkasta. Käytännössä jokainen maassa toimiva firma on perustanut holding-yhtiöt Hongkongiin ja johonkin Cayman-saarten tyyliseen veroparatiisiin. Isommat firmat tietysti jo muutenkin kuin Kiinan takia.

Kiinassa kertaalleen verotettuja tuloja ei veroteta uudelleen Suomessa. Ja mistäpä verottaja niitä saisi selvillekään.

Työ

Hintataso

Isoissa kaupungeissa (Peking, Shanghai, Hongkong) 500-1000e/kk, pienemmissä (Suzhou, Tianjin, Shenzhen) 300-500e/kk. Ylärajaa sinänsä varmaan ei ole, jos firma maksaa (hotellihuoneisto sis. siivoukset ja happy endit kuulemma jotain kymppitonneja kuussa).

Asunnot

Jenkkityylisiä sadan neliön kaksioita (tai sitten ei, kyllä koirankoppeja on jos haluaa). Viisivuotias talo on vanha (vaikea uskoa ennen kuin näkee).

Alueet

Historiallinen jako pohjoiseen ja etelään kulkee Jangtse-joessa Shanghain pohjoispuolella. Maa valloitettu aina pohjoisesta alkaen; pohjoinen kuvaa valtio- ja sotilasmahtia, etelä taas enemmän kaupankäyntiä.

Kolme jokisuistoa: Helmijoen (Guangzhou, Shenzhen, Hongkong), Jangtsen (Shanghai), Keltaisenjoen (Peking).

Nykyinen jako itään ja länteen; idässä jokisuistojen (jälki-)teollistuneet kaupungit, lännessä kolmannessa maailmassa elävä maaseutu. Lännessäkin ihan mielenkiintoinen paikka on Chengdu, jonne valtio on koettanut houkutella ICT-sektoria inkkarien kanssa kilpailemaan.

Eri kaupunkien ilmanlaatua voi seurata verkossa aqicn.org (Air Quality Index China) palvelussa.

Oleskelu

Työviisumi (Z) voimassa vuoden kerrallaan. Turistiviisumilla (L) tehtävä visa run 3kk välein. Töissä voi suhteellisen rauhassa käydä turistina, mutta onhan se nyt ihan oman mielenrauhan kannalta fiksua (ainakin jos meinaa pidempään olla) panna firma hommaamaan Z-viisumi. Jos ei firma sitä itse heti ehdota, homma haisee lähtökohtaisesti. Eipä moiseen perseilyyn juuri törmää kuin englanninopetusalalla.


Tietoliikenne

Matkapuhelinoperaattoreita tarjoaa:

Internetyhteydet menee Yhdysvaltojen kautta, eli jos haluaa nopean VPN:n niin varmaan se kandee hankkia sinne. VPN-yhteyksiä tarjoaa kiinassa toimivat ulkomaiset yrittäjät. Jokaisella firmalla on käytännössä VPN.

Tavallinen käyttäjä pärjää SSH-putkella myös jos osaamista löytyy. Silloin tällöin palomuuri katkoo ja yrittää MITMata, mut enimmäkseen toimii.


Asuminen

Sekalaisia arkeen liittyviä asioita.

Pankkeja


Sähkö

Vesi

Vessat .... oman wc-paperin mukana on hyvä ajatus.

Turvapalveluiden käyttö

Ruokauppoja

Isommista kaupungeista saa länsituotteita erikoistuneista kaupoista. Juusto on kallista, sitä kandee roudata mukana Suomesta jos haluaa sniiduilla.

Ostoskeskuksia

Ravintoloissa on usein ruokalistat varustettu kuvilla joka helpottaa annosten tilaamista kieltä osaamattomalle.

Taksit Takseja käytettäessä on pystyttävä antamaan ajo-ohjeet suullisesti tai kirjallisesti, sillä kuljettajat eivät osaa tulkita kaksiuloitteista karttaa vaikka sellaisesta näyttäisi määränpään. Soittaminen kohteeseen ja luurin antaminen kuskille toimii myös. Mittarin hinnasta ei välttämättä kannata neuvotella, ulkomaalaiselle se on yleensä halvempi.

Junilla matkustaessa asemalle kannattaa saapua reilusti, esim tuntia etuajassa. Asemien turvatarkastuksissa ruuhka-aikaan menee aikansa.

Lentoyhtiö

Eläimet

Koiriin suhtaudutaan kriittisesti ja Pekingin alueella sallitaan vain pieni koira[1]. Jinanin kaupungin Dayangin piirikunnassa annettiin jopa käsky itse hankkiutua eroon rekisteröidyistä lemmikkikoirista niiden tappamisen uhalla[2].

Suomalaiset ja Kiina

Katso myös

Lähteet

  1. 2015-01-02 yle.fi: Pekingissä isoja koiria uhkaa lopetus – suomalaisnainen kertoo kuinka salaa laittoman koiransa Pekingin keskustassa ei saisi pitää kuin pieniä koiria. Viranomaiset kieltävät yli 35 cm korkeiden koirien pitämisen kaupungin alueella. Määräyksen syy on jäänyt hämärän peittoon. Suomalaisnainen kertoo, miten elämä vaikeutuu, kun koiraa pitää piilotella. Etenkin touko- ja kesäkuun aikaan lakia valvotaan tarkasti. Tällöin koiran kanssa ei kannata liikkua kaupungilla. Kiinnijääminen voi pahimmillaan johtaa koiran lopettamiseen. Viitattu: 2015-09-14
  2. 2015-09-15 yle.fi Kiinalaisviranomaiset uhkaavat tappaa lemmikkikoiria Kiinassa Jinanin kaupungin Dayangin piirikunnan hallinto on sanellut karut ehdot koiranomistajille: hankkiutukaa eroon lemmikeistänne tai ne tullaan tappamaan. Alueelle levitetyissä tiedonannoissa varoitetaan uutistoimisto AP:n mukaan, että paikallishallinnon komitea tulee organisoimaan ryhmiä, jotka nuijisivat asukkailta löydetyt koirat kuoliaiksi. Viitattu: 2015-09-15

Aiheesta muualla

  • kiina8.fi taloutta ja yhteiskuntaa taustoittava viikoittainen analyysi-postituslista.
  • sinocism.com englanninkielinen uutiskirje ajankohtaisista aiheista
Henkilökohtaiset työkalut