Kazakstan

MMwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kazakstan
Kazakhstan - Location Map (2013) - KAZ - UNOCHA.svg
Yleistä
Valtiomuoto:
Kielet: venäjä, kazakki
Uskonnot:
Työmarkkinat
Keskipalkka:
Työttömyysaste:
Haluttu työvoima:
Oleskelu ja kansalaisuus
Viisumivapaus: ei
Työluvat: vaaditaan
Lyhyt oleskelu: 3 kk
Määräaikainen oleskelu: 5a max
Pysyvä oleskelu:
Kansalaisuus:
Kaksoiskansalaisuus: ei sallita
Verotus
Verosopimus: on (2010)
Ansiotulovero: 10 % tasa
Pääomatulovero: 10 % tasa
Arvonlisävero: 12 %
Autovero:
Suomi ja Kazakstan
Suomalaisia: ~20
Aikaero: +6GMT ja +5GMT
Etäisyys: 5000 km
Lentoja/suunta: 2, HEL-FRA-ALA, HEL-IST-ALA
Matka-aika: 12-16 h
Viitteet
Wikipedia: Kazakstan
Immigraatio:
Sosiaalinen Media

Kazakstan on...

Sisällysluettelo

Media

Suosittuja verkkouutisivustoja ovat Tengri News (tengrinews.kz, en.tengrinews.kz, englanninkielisessä on vähemmän sisältöä) ja Zakon (zakon.kz). Paperilehtiä‎ ovat Kursiv (kursiv.kz) ja valtion virallinen kazakin-, venäjän- ja englanninkielinen Habar (khabar.kz).

Hintataso

Talous

Valuutta on Kazakstanin Tenge (KZT) ja yhdellä eurolla saa 252,6 tengeä (2014-05-05).

Verotus

Ansio- ja pääomatuloja verotetaan 10% (2014) tasaveromallin mukaisesti.

Arvonlisävero on 12% (2014).

Autot eivät ole verottomia, yksityiskohdat puuttuvat.

Suomesta muuttavan tulee huomioida Suomen verotus ja sen vaikutus kokonaisuuteen.

Asunnot

Kesäkautena on useiden kuukausien mittaisia jaksoja jolloin yleisestä lämpöverkosta ei saa lämpöä eikä siis asuntoon tule lämmintä vettä. Asuntoon voi itse hankkia oman boilerin tai sopia hankinnasta vuokraisännän kanssa.

Alueet

Oleskelu

Määräaikainen

Ulkomaalaisen viisumiin vaaditaan työlupa.

Pysyvä

Muuttopalvelut

Koko lista muuttopalveluista ulkomaille.

Asuminen

Sekalaisia arkeen liittyviä asioita.

Matkapuhelinoperaattoreita on kolme, Beeline KCell ja Tele2. Verkot ovat 2G, 3G tasoa, 4G:tä on tarjolla muutamassa isommassa kaupungissa. Peitto kattaa 95% väestöstä ja päätieverkon.

Internetyhteyksiä tarjoavat Kazak Telecom (megaline.kz), Beeline (Beeline). Internetin käyttö matkapuhelinverkon kautta on suosittua. Monien striimaavien ulkomaisten palveluiden kuten Netflixin käyttö on estetty Kazakstanin verkosta.

TV-kanavia voi katsella terrestiaalina tai koaksiaalikaapeliverkon kautta, jossa jälkimmäisessä pitäisi olla myös ulkomaisia kanavia tarjolla. Moni ulkomainen kanava on dubattu venäjäksi.

Pankkeja on, Kazakom, KaspiBank, Sberbank ja brittiläinen HSBC.

Sähkö ja sähkölaitteet ovat eurooppalaista tyyppiä, jännitteet ja pistotulpat ovat samoja mitä Suomessa. Sähkökatkoksia esiintyy useita kuukaudessa, yleensä ne ovat lyhyitä. Katkokset ovat alueellisia ja haja-astusalueilla voivat olla pitkiä. Tietokoneet ja muut herkät laitteet tulee suojata UPS ym järjestelmillä.

Turvapalveluiden käyttö on suositeltavaa. mm 4GS (g4s.kz) toimii paikallisesti.

Taksi on suosittu menopeli ja epävirallisia voi napata suoraan kadulta tai uutena vaihtoehtona tilauskeskuksesta mm Komandir Taksi (komandir.kz) josta voi tilata taksin nettisivulta, Android tai Applen IOS applikaatiolla tai puhelimitse. Matkan summa lähetetään puhelimeen joka estää kuljettajan väärinkäytökset.

Vesi on peräisin vuoristolta (Alamatia) mutta huonon vesijohtoverkon takia sitä ei voi juoda. Vesi toimitetaan niihin erikoistuneiden yritysten toimesta suoraan kotiin, tyypillinen astia on neljän gallonaa. Vettä on myös kaupoissa hyvin saatavilla.

Ravintoloita on paljon ja ne ovat parempitasoisia kuin Suomessa. Ulkona syöminen on suosittua.

Hotelleja on useita viiden tähden länsimaisia kuten Intercontinental (intercontinenttal.com), Ritz-Charlton (ritzcarlton.com), Rixos (rixos.com), Royal Tulip (royaltulipalmaty.com). Kolmen, neljän tähden hotelleita Holiday-Inn (holidayinn.com), Park-Inn (parkinn.com), Astana Marriott Hotel (astanamarriott.com), Dostyk Hotel (dostyk.kz).

Ostoskeskuksia on monia, paremmasta päästä Esentai mall (esentaimall.com) josta löytyy monia luksuskauppoja, kuten Sack's Fith Aveneue, Louis Vuitton, Prada jne. Keskitason ostospaikkoja Mega (mega.kz) ja syksyllä 2014 avautuvat toinen Mega ja Dostyk Plaza ().

Ruokauppoja löytyy Ramstore (ramstore.kz), Metro Cash & Carry (metro.com.kz), Magnum (magnum.kz) ja Green (greenmart.kz). Elintarvikkeet ovat pääasiassa tuontitavaraa, Venäjältä ja Euroopasta.

Lentoyhtiö on kansallinen Air Astana.

Suomalaiset ja Kazakstan

Kazakstanissa asuu noin 20 Suomen kansalaista.

Suomen suurlähetystö sijaitsee Astanassa.

Keskustelua


Katso myös

Lähteet


Aiheesta muualla

Henkilökohtaiset työkalut