Japani

MMwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Japani
280px
Yleistä
Valtiomuoto:
Kielet:
Uskonnot:
Työmarkkinat
Keskipalkka:
Työttömyysaste:
Haluttu työvoima:
Oleskelu ja kansalaisuus
Viisumivapaus: ei ole
Työluvat: vaaditaan
Lyhyt oleskelu:
Määräaikainen oleskelu:
Pysyvä oleskelu:
Kansalaisuus:
Kaksoiskansalaisuus:
Verotus
Verosopimus: {{{verosopimus}}}
Ansiotulovero:
Pääomatulovero:
Arvonlisävero:
Autovero:
Suomi ja Japani
Suomalaisia: < 500
Aikaero:
Etäisyys:
Lentoja/suunta:
Matka-aika:
Viitteet
Wikipedia: Japani
Immigraatio:
Sosiaalinen Media

Japani on...

Sisällysluettelo

Media

Opiskelu

Vaihto-opiskelu

Yleistä

Työpaikat

Jos on aikomus työskennellä maassa, työpaikka kannattaa varmistaa ennen muuttoa. Oleskelu paikanpäällä ei juurikaan paranna ulkomaalaisen mahdollisuuksia löytää työtä.

Työpaikkasivustoja:

Hintataso

Verotus

Ansiotulovero on progressiivinen, sen kerää valtio. Alimmasta tuloluokasta ei makseta veroa ollenkaan. Lisäksi maksetaan 4% maakuntaveroa ja 6% kaupungin veroa (2014).

TV-veroa kannetaan 2700 jeniä kuukaudessa (2014) jos asunnossa on yksikin vastaanotin.

Asunnot

Maanjäristysten takia asuinnoissa on automaattiset sulkimet kaasumittareissa ja ovissa joilla estetään tulipalojen syntymistä tai laajenemista. Mittareiden sulku avataan käsin järistysten jälkeen.

Asunnoissa on yleensä ilmastointikone, ne joista se puuttuu ovat harvinaisia.

Vuokraaminen

Asunnot tyypillisesti vuokrataan tyhjänä - ja palautetaan tyhjänä, mukaanlukien kodinkoneet - kylmäkalusteet, liedet jne. Tavaroiden myyminen kerralla (Sayonara sale) voi olla suurempi vaiva kuin roskikseen vieminen, siten vielä siistejä ja käyttökelpoisia kodinkoneita voi löytää asuntojen roskikselta uudelleen käytettäviksi.

Ulkomaalaisia vuokralaisia kohtaan ollaan nuivempia, koska todennäköisyys ongelmiin vuokrasuhteessa on suurempi ja suhtautuminen on nihkeämpää.

Vuokrasopimuksen alussa maksetaan tyypillisesti kolmen tai neljän kuukauden vuokra. Osa maksuista on vuokratakuuta, osa menee suoraan omistajan taskuun, osa muutosta aiheutuviin kuluihin kuten lukkopesien vaihtoon, seinien kunnostamiseen, maalaamiseen jne. Miten jakautuminen tapahtuu, vaihtelee tapauskohtaisesti ja tarjouksen/neuvottelun mukaan.

Kerrostaloasunnoissa saa yleensä tehdä isojakin muutoksia ilman lupaa, kuten väliseinien poistamisen, kunhan palauttaa muutokset lähtiessä. Asunnon ulkopuoliset näkyvät muutokset kuten satelliittiantennit vaativat luvan.

Oleskelu

Maassa on viisumipakko. Paikallinen työ, opiskelupaikka tai perheside voi toimia sponsorina viisumia anottaessa. Suurin osa viisumeista on määräaikaisia jotka tulee uusia säännöllisesti, josta poikkeuksena pysyvän oleskeluluvan viisumia ei tarvitse uusia.

Työviisumeissa on tarkkaan rajattu työtehtävät jota voi tehdä. Puolison viisumissa ei ole työrajoituksia, joskin ne tulee myöskin uusia määräajoin.

Viisumin anominen on työlästä, kaikki dokumentit pitää käännättää japaniksi apostilleineen ja niitä pitää toimittaa useisiin eri maan virastoihin.

Määräaikainen

Pysyvä

Asuminen

Matkapuhelinoperaattoreita

Internet-liittymiä

Pankkeja

Sähkö hinta on noussut voimalaonnettomuuksien jälkeen joka johti tuontienergian lisäämiseen. Alkuun oli kulutusrajoituksia esim ilmastointikoneiden käytössä (28C lämpöraja), mutta niistä on sittemmin luovuttu hintojen nousun myötä.

Vesi on yleensä juomakelpoista suoraan hanasta, mutta paikallinen tilanne kannattaa silti tarkastaa poikkeusten varalta.

Ilmasto on kesäisin hiostavan kostea joka hidastaa esim pyykkien kuivumista ja edistää homekasvustoja kotona.

Verkkokaupat ovat suosittuja ja niistä voi ostaa lähes mitä tahansa, perunoista lähtien. Yksi suosion syy on ilmaiset toimitukset kotiovelle, joka etenkin raskaiden tavaroiden tapauksessa on selkeä etu kaupoissa käymiseen verrattuna. Suosittu ostopaikka on paikallinen Amazon (amazon.co.jp).

Pankkiautomaateissa toimii harvoin, alle neljäsosa ulkomailla myönnetyistä luottokorteista.[1]

Turvallisuus

Maanjäristyksiä tapahtuu vuosittain joista pienimpiä päivittäin. Matkapuhelimissa on valmiiksi esiasennettuna niistä varoittava sovellus joka hälyttää äänellä ja järistyksen tiedoilla, ohjeistaen suojautumaan.

Keskustelua

Suomalaiset ja Japani

Kuuluisia paikallisia suomalaisia mm Marutei Tsurunen.

Katso myös

Lähteet

  1. nhk.or.jp 2014-07-27 Govt. wants more ATMs for foreign tourists foreign tourists have complained that few banks have ATMs that allow them to withdraw the Japanese currency with cards issued outside the country. Officials at the Ministry of Economy, Trade and Industry say less than a quarter of ATMs across Japan were capable of allowing such withdrawals as of September last year.

Aiheesta muualla

Henkilökohtaiset työkalut