Auto

MMwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Käytettäessä ulkomailla rekisteröityä autoa Suomessa on syytä tietää ja olla tarkkana käyttöaikaan ja auton kuljettajaan liittyvistä rajoituksista. Käytön rajoitukset eivät ota kantaa käyttäjän kansalaisuuteen.[1]


Sisällysluettelo

Väliaikainen käyttö Suomessa

Tullin mukaan auton käyttöä on kahdenlaista[1]:

  • yksityinen käyttö (turistiajonevo)
  • yritystoimintaan liittyvä käyttö


Yksityinen käyttö

Tullin asiakastiedotteen mukaan[1] Suomessa verottamatonta ajoneuvoa käytettäessä:

  • Tulee auton käyttäjän asuinvaltion olla muu kuin Suomi (asuu vähintään 185 päivää vuodessa ja palaa sinne säännöllisesti).
  • Ajoneuvo on muualla kuin Suomessa rekisteröity ja rekisteröinti on voimassa.
  • Ajoneuvoa saa käyttää enintään kuuden kuukauden keskeytymättömänä tai keskeytyvänä määräaikana kahdentoista kuukauden ajanjaksona.
  • Käyttö ei liity kyseisen auton maahantuontiin.
  • Autolla on Suomessa voimassaoleva liikennevakuutus.


Yksityisen käytön määräaikoja voi anoa pidennettävksi Tullilta.

Yritystoimintaan liittyvä käyttö

Tullin asiakastiedotteen mukaan[1]:

  • Ajoneuvoa saa käyttää enintään seitsemän kuukautta Suomessa.


Yritystoimintaan liittyviä määräaikoja ei voi hakemuksesta pidentää.


Suomessa asuva Suomen kansalainen kuljettajana

Tullin asiakastiedotteen mukaan[1]:

Käyttö sallittu ilman Tullille tehtävää ilmoitusta Suomessa vakinaisesti asuva henkilö voi siirtää ns. turistiautona maahantuotua ajoneuvoa lyhyitä matkoja huoltoa, korjausta tai muuta vastaavaa tarkoitusta varten, mikäli ulkomailla vakinaisesti asuva henkilö ei tilapäisesti voi itse kuljettaa ajoneuvoa.

Suomessa asuva, Suomen kansalainen saa kuljettaa ulkomailla rekisteröityä autoa jos auton omistaja tai haltija joka täyttää yksityisen käytön edellytykset, on autossa ajon aikana.[2]

Seuraukset lain rikkomisesta

Tullin asiakastiedotteen mukaan[1]:

Ajoneuvon käyttö voidaan estää, jos sitä havaitaan käytettävän vastoin edellä mainittuja määräyksiä, ja se voidaan poistaa liikenteestä. Menettely on sama, jos ajoneuvoa ei ole määräajassa viety maasta. Määräysten laiminlyönti voi johtaa myös verojen määräämiseen korotettuna tai jopa syytteeseen veropetoksesta.


Pysäköinti

Suomalaisella pysäköinninvalvojalla ei ole pääsyä ulkomaille rekisteröidyn auton tietoihin eikä siten mahdollisuuksia käynnistää perintää maksamattomista pysäköintivirhemaksuista. Maksamattomia sakkoja ei myöskään yhdistetä rajavalvontaan eikä niillä ole siten vaikutusta maasta poistumiseen tai tuleviin matkoihin. Maksaminen jää siten autoilijan omantunnon kysymykseksi.


Lähteet

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 tulli.fi - Asiakasohje 5: Ajoneuvon väliaikainen käyttö Suomessa Väliaikaisen autoverottomuuden ehdot ovat samat Euroopan unionin (EU:n) alueelta ja sen ulkopuolelta tulevalle henkilölle.
  2. 2013-04-16 HS: Ville Niinistö pyytää "nöyrästi" anteeksi ylinopeussakkoa Ville Niinistön auton käyttö nousi julkisuuteen, kun Helsingin Uutiset kertoi viime viikolla, että hänen ex-vaimonsa nimiin Ruotsiin rekisteröity auto on seissyt viime syksystä asti pölyttymässä eduskunnan autotallissa. Eilen kävi ilmi, että Niinistö on autoa ajamalla todennäköisesti rikkonut autoverolakia. Lain mukaan Suomessa vakituisesti asuva ei saa käyttää ulkomaille rekisteröityä autoa Suomessa edes tilapäisesti, jos veroja ei ole maksettu Suomeen. Tulliylitarkastaja Markku Partasen mukaan Suomessa asuva voi ajaa autoa vain silloin, kun ulkomailla asuva auton omistaja tai haltija on autossa kyydissä. Vihreiden tiedotteessa Niinistö kertoo selvittäneensä asian tullin kanssa. Taannehtiviin toimiin ei ryhdytä, ja jatkossa neuvotaan tarvittaessa tekemään lain edellyttämä toimenpideilmoitus väliaikaisesta käytöstä. Viitattu: 2013-04-16

Aiheesta muualla

Henkilökohtaiset työkalut